Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

A Coca-Cola és a Pepsi telefestették a Himaláját

2002.08.16. 12:14
Az indiai Legfelsőbb Bíróság magyarázatot vár az üdítőgyártóktól, hogy miért festették tele a Himalája hegység egy részét logóikkal. A Coca-Cola szóvivője szerint nem a cég, hanem szerződéses partnerei pingáltak, ezért az sem biztos, hogy fizetik a hirdetések leszedését, ami nem egyszerű, mert az oldószerek károsítanák a környezetet.
Nem a cég tehet a hirdetésekről, nyilatkozta a BBC-nek Sunil Gupta, a Coca-Cola egyik indiai szóvivője. Állítása szerint a hegység területén franchise-partnereik tevékenykednek, nem pedig az anyavállalat.

Halál a zuzmókra

"Szigorú szabályok szerint hirdetünk, a reklámok csak az elárusítóhelyek közelében, kizárólag falon vagy az üzlethelyiség belsejében tehetők ki" - szögezte le Gupta.

A felzúdulás azért is nagy, mert a kérdéses himalájai szakasz környezetvédelmi terület. A sziklákon több zuzmófaj él, amelyeket elpusztított a festés. Azonban a reklámok eltávolítása további, akár még nagyobb környezeti kárral is járhat, mert hatalmas mennyiségű hígítóra lenne szükség.

56 kilométer reklám

A Coca-Cola - bár nem ismeri el felelősségét - kiküldött egy embert a helyszínre, hogy felmérje a festések pontos méretét. A hirdetéseket Kothi község és a Rallah vízesések között mázolták a hegyoldalra, 56 kilométer hosszúságban. Az üdítőitalgyártó még nem döntötte el, hogy állja-e a helyreállítás költségeit.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!