Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Pornón csúszhat el az izraeli távközlési reform

2001.07.24. 13:26
Remek alkupozícióba kerültek az izraeli parlament ultraortodox pártjai, mivel képesek megvétózni a távközlési piac megnyitását szabályozó törvényeket. A vallásosak egyelőre azt állítják, hogy csak akkor szavaznak igennel, ha cserébe teljes egészében kitiltják a pornográfiát a kábeltévék adásából.
Hiába tartják úgy izraeli üzletemberek és szakértők, hogy a törvényjavaslat elfogadása az ország távközlési piacának létérdeke - jellemző, hogy Haim Israel, a Nessuah Zannex elemzője az "utóbbi 10-20 év legfontosabb gazdasági törvényének" nevezte a tervezetet - a vallásos pártok voksai nélkül a dolog nem mozdulhat előre.

Minden a Bezeq-é

Az elmúlt időszak tétova piacnyitási kísérletei ellenére az izraeli piacot lényegében a Bezeq Israel Telecoms nevű állami cég uralja. E cég kezében vannak a vonalas hívások, övé az ország egyetlen szélessávú internetszolgáltatója és a legnagyobb mobilcég részvényeinek többsége.

A most veszélybe került törvényjavaslat megengedné, hogy a kábeltévés cégek szélessávú internet- és telefonszolgáltatást nyújtsanak.

A kártya lett volna a kompromisszum

A törvényszöveget a parlamenti szavazás előtt a Knesszet gazdasági bizottságának is el kell fogadnia. Ez a legutóbbi ülésen nem sikerült, pedig korábban az a hír szivárgott ki, hogy sikerült kompromisszumot kötni. A kábel-előfizetők eszerint csak speciális mágneskártya segítségével nézhették volna a pornóadásokat.

Bibi fél attól, hogy függővé válnak

Igal Bibi, a Nemzeti Vallásos Párt és a gazdasági bizottság tagja szerint azért van szükség a tiltásra, mert az emberek különben könnyen pornófüggővé válnak. Reuven Rivlin kommunikációs miniszter azzal replikázott, hogy nem a politikusok dolga eldönteni, mit nézzenek az izraeli tv-előfizetők.

Pornó ide, pornó oda, a Matavot szeretik

A befektetők a jelek szerint nem veszik túlzottan komolyan az ortodoxok fenyegetéseit, a reform várható haszonélvezői közé tartozó Matav Cable Systems Media részvényeinek árfolyama az utóbbi napokban masszívan emelkedett.