Ágnes
-1 °C
2 °C

Csökkenti termelését a Jaguar

2001.10.03. 11:52
A Jaguár a csökkenő amerikai kereslet miatt kénytelen csökkenteni termelését. Hasonló döntésre készül a Rolls-Royce és a Bentley is, a Land Rover és az Aston Martin még bizakodó.
A Jaguar bejelentette, hogy az amerikai terrorcselekmények nyomán megváltozott piaci helyzet miatt kénytelen két hétre leállítani két midlandi üzemét - közölte a Financial Times. Az ott dolgozó 3500 munkást erre az időre más gyárakba irányítják.

A Fordhoz tartozó vállalat az első nagy-britanniai autógyártó, amelyik a bizonytalan amerikai megrendelésekre hivatkozva csökkenti a termelést. A Jaguar legnagyobb piaca az Egyesült Államok, az autók közel ötven százaléka itt kel el. Az észak-amerikai eladások szeptemberben ugyan 0,4 százalékkal nőttek (3020 darab eladott autó), de a cég ennél nagyobb növekedésre számított.

A Ford többi cége optimistább

A Land Rover (ami szintén a Fordé) megrendelései a kezdeti visszaesés után lassan újra nőnek, ezért nem halasztják el a Freelander decemberi amerikai bemutatását. Az Aston Martin (Ford) továbbra is abban bízik, hogy el tudja adni Amerikában az eredetileg tervezett mennyiséget (40-50 autót).

Az amerikai piactól erősen függő, a Volkswagen-birodalomhoz tartozó Rolls-Royce és Bentley is bejelentette, hogy a kereslet a vártnál hatvan százalékkal alacsonyabb, ezért elképzelhető, hogy ez a két cég is csökkenti termelését, és módosítja üzleti tervét.

Az anyacég rosszabbra számított

A Ford kedden arról számolt be, hogy a vártnál jobban alakultak a szeptemberi mutatók: az eladások 9,7 százalékkal estek vissza 2000. szeptemberéhez képtest (ez 295215 eladott kocsit jelent). Elemzők 15-20 százalékos visszaesést prognosztizáltak.

A GM 3 százalékos csökkenést (388365 autó), a Toyota 4,2 százalékos csökkenést (127203 autó) jelentett. A Chrysler eredménye ennél rosszabb: a visszaesés 28 százalékos (152,165), de Gary Dilts alelnök szerint a hónap végén már "gyorsan nőttek" az eladások.