Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Jaksity György Európa új vezetői között

2004.04.20. 12:57
Jaksity György is szerepel azon a 25-ös listán, melyen a Financial Times felsorolja Európa új vezetőit. Az üzletember a napilapnak Szókratészhoz hasonlította magát.
A Budapesti Értéktőzsde vezetője is szerepel a Financial Times huszonötös listáján, melyen Európa új vezetőit mutatja be. Jaksity György mellett a listán szerepel Jean-Philippe Courtois, a Microsoft európai vezetője, Jochen Zeitz, a Puma vezére, Mathias Döpfner, az Axel Springer igazgatója, Wolfgang Bernhard, Mercedes-vezér, Kai-Uwe Ricke, a Deutsche Telecom vezetője.

A Financial Times szerint Jaksity György meghatározó szerepet tölt be a ConCorde Értékpapír Rt. vezetőjeként a magyarországi gazdasági életben. A brókercégről egyébként megjegyzi a brit napilap újság, hogy ez az egyetlen bankoktól független brókercég és befektetési tanácsadó.

Mint Szókratész

Az ismertető szerint Jaksity György segített a kormánynak vevőt találni az utolsó állami kézben lévő bankra, az ezért kapott bevétel messze meghaladta még a legoptimistább reményeket is. A pénzügyi szakember azonban távol tartja magát a napi ügyektől.

Mindez lehetővé teszi, hogy Jaksity más dolgokba is belefogjon. A Financial Times megemlíti, hogy az üzletember a Budapesti Értéktőzsde vezetője, illetve, hogy tavaly decemberben megjelent A pénz természete című könyve.

A lap szerint néhányan úgy látják, Jaksity sorsa, hogy kormányzati szerepet vállaljon. Ezt azonban - legalábbis egyelőre - az üzletember elhárítja magától. "Senki nem emlékszik arra, hogy ki volt Athén vezetője kétezer évvel ezelőtt, de mindenki ismeri a nagy filozófusokat", vallja. "Szókratész a piacon járkálva kérdéseivel az őrületbe kergette az embereket. Azt hiszem én is ugyanezt csinálom" - nyilatkozta Jaksity György a Financial Timesnak.