Alfréd
-2 °C
2 °C

A munkahelyi játék növeli a hatékonyságot

2003.11.07. 12:24
Az utrechti egyetem kutatói szerint a munkahelyi számítógépes játékok növelik a hatékonyságot és javítják az alkalmazottak hangulatát.
A kutatók sokáig kerestek olyan céget, amely hajlandó velük együttműködni, végül egy holland biztosítótársaság hatvan alkalmazottjának bevonásával végezték el vizsgálatukat. A vállalat öt részlegéből véletlenszerűen választották ki a résztvevőket, majd csoportokba osztották őket.

Egyes csoportoknak megengedték, hogy munkaidőben egyszerűbb játékokkal (pasziánsz, aknakereső) játszanak, másoknak megtiltották. A kísérlet egy hónapig tartott, a szerencsés alkalmazottak napi egy órát játszhattak, a játékidőt szabadon eloszthatták.

Hiba tiltani

A résztvevőket rendszeresen kikérdezték arról, hogy mit játszottak és mennyit, hogy érzik magukat, mennyit dolgoztak, és mit gondolnak a munkájukról. Az eredmények szerint a játék hatására az alkalmazottak sokkal jobban érezték magukat és jobban is dolgoztak, közölte a BBC.

Jeffrey Goldstein professzor, a kutatás vezetője úgy véli, nagyot hibáznak azok a vállalatok, amelyek tiltják a játékot. "A játék olyan mint egy kávészünet, az agyat pihenteti, illetve más típusú feladatokkal látja el, így a munkához visszatérve az alkalmazott frissebben végezheti dolgát" - mondja a professzor. "De a játék nem csak ezért fontos. Az által is sokat javít a hatékonyságon és a közérzeten, hogy a dolgozó szabadabban oszthatja be munkaidejét" - tette hozzá.

A professzor megjegyezte, hogy a kutatás még csak az elején tart, így azt tervezi, hogy sokkal több ember és komolyabb játékok bevonásával folytatja vizsgálatait.