Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Veszélyesek a régi játékok

2004.04.15. 12:37
Többszázezer játékautót hívnak vissza az Egyesült Államokban egy 18 hónapos kisfiú halála miatt. A gyerek egy meglazult csavart lélegzett be és megfulladt, de több más modell is okozott sérüléseket.
Egy gyerek halála miatt többszázezer játék kisautót hívnak vissza az Egyesült Államokban. Egy 18 hónapos kisfiú egy meglazult csavart lélegzett be, és megfulladt. A Tek Nek Toys és a Mattel of El Segundo játékgyárak öt modelljét érinti a visszahívás - írja a Reuters.

A New York Times jelentése szerint eddig több tucat gyermek megsérült a kisautók miatt. A Mattel háromszázezer Batmobilt hív vissza, mert éles részei sérüléseket okozhatnak a gyerekeknek. A jelentések szerint eddig négy sérülés igényelt komolyabb orvosi beavatkozást. A Tek Nek Toys hetvenezer kisautót hív vissza, mert sok apró részét belélegezhetik a gyerekek.

Fizetnek

Az amerikai fogyasztóvédelmi felügyelőség azt tanácsolja a szülőknek, hogy azonnal vegyék el a gyerekektől a játékot. A játékgyárak egyébként ingyen kicseréli a visszahívott modelleket biztonságos játékokra, vagy visszafizetik a pénzt. A játékautókat harminc dollárért árulták az egész országban már évek óta.

Az AP hírügynökség szerint a folyamatos figyelmeztető kampány ellenére több olyan terméket árulnak, mely veszélyt jelenthet a gyerekekre. Sok balesetet okoznak például olyan kiskabátok, melyeken húzózsinór található, ez pedig fulladást okozhat. A fogyasztóvédők szerint a gyerekágyak többsége sem elégíti ki a biztonsági előírásokat.

A legnagyobb veszélyt a gyerekekre mégis a régi játékok okozzák. "Elismerem, hogy a szülők kötődnek ezekhez a régi játékokhoz, de be kell látniuk, hogy ezek már balesetveszélyesek", nyilatkozta az AP-nek Hal Stratton fogyasztóvédő.