Szilárda
-4 °C
2 °C

Konszolidáció előtt a játékprogram-fejlesztő ipar

2002.12.10. 15:48
Az egyre nagyobb költségek az egyesülés felé terelik a legnagyobb európai játékprogram-fejlesztő cégeket. A konszolidációs folyamatnak két japán óriás, az Enix Corp. és a Square Co. Ltd. egyesülési terve is ösztönzést ad.
Egyesülésekre kisebb nagyságrendben már eddig is volt számos példa: európai és amerikai programfejlesztők egyaránt sorra vásároltak fel likviditási gondokkal küszködő, de nagy szakmai tudású, kis stúdiókat. Az ilyen kis szellemi műhelyek betagozása nagyobb cégek szervezeti kereteibe továbbra is folytatódik. A hatalmasra duzzadt fejlesztési költségigény azonban már a nagyokat is egyesülési kényszer felé tereli. A nagyságrendi szempontok nem csak a fejlesztésben, hanem a terjesztésben is érvényesülnek.

A nagyok bevásárolnak

Az egyesülés mellett szól az ellenséges felvásárlási kísérletek megelőzése is. Számos japán és amerikai óriás figyeli felvásárlási szándékkal a szakmát. A Microsoftnak például nem jelent gondot bármelyik, az XBox játékkonzol szempontjából ígéretesnek tűnő programfejlesztő cég felvásárlása. Szeptemberben vásárolta meg például a Rare Ltd. brit céget. A japán Sega az elmúlt évben felhagyott a játékkonzolgyártással, és azóta kizárólag programfejlesztő birodalma kiépítésével foglalkozik. Feltett szándéka amerikai és európai műhelyek integrálása szervezeti rendszerébe.

A potenciális vásárlók közé sorolható néhány gazdag, amerikai játékprogram-fejlesztő cég is, például az Electronic Arts és az Activision Inc.

Három konzol a piacon

Az egyesülési szándékok és lehetőségek feltehetőleg a karácsonyi szezon után, az értékesítési sikerektől függően körvonalazódnak majd. A játékprogram-fejlesztő cégek éves árbevételének 40-50 százaléka hagyományosan az év utolsó negyedében keletkezik. A mostani szezon értékesítési eredménye annál is inkább mérvadó lesz, mivel most van először piacon egyszerre mind a három játékkonzol. A nagy egyesülések megvalósulását a szakértők a 2003-2004-re valószínűsítik.

Zuhanó tőkeérték

Az európai játékfejlesztők körében számos csábító befektetési lehetőséget hagyott maga után a szektor legutóbbi visszaesése. Az Infogrames tőkeértéke 70 százalékkal, az Ubi Soft tőkeértéke pedig 60 százalékkal esett vissza az elmúlt évben. Különösen nagy veszélynek van kitéve a legnagyobb európai fejlesztő, a kényes pénzügyi helyzetben lévő Infogrames, mivel részvényeinek 70 százaléka közkézi. Igaz, adóssága némileg ront a vonzerején. Szilárd pénzügyi helyzete ellenére veszélyeztetett az Eidos is, mivel részvényeinek 97 százaléka van szabad forgalomban. Az Ubi Soft jelenleg szilárd pénzügyi alapokon áll, de jövője két új játék, a Splinter Cell és a Rayman 3 piaci sikerén áll vagy bukik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!