Valér
4 °C
8 °C

A JD Edwards beperelte az Oracle-t

2003.06.13. 11:51
Az amerikai JD Edwards számítógépprogram-gyártó beperelte nagyobb versenytársát, az Oracle-t a coloradoi és a kaliforniai állami bíróságon azzal a váddal, hogy az Oracle jogellenesen beavatkozik a JD Edwards és a PeopleSoft programgyártó tervezett egyesülésébe, és méltánytalan üzleti gyakorlatot folytat. A JD Edwards 1,7 milliárd dollár kártérítést követel az Oracle-tól.
A JD Edwards szerint az Oracle ellenséges felvásárlási ajánlata a PeopleSoftra káros a fogyasztóknak, mert az Oracle meg akarja szüntetni a PeopleSoft termékeinek fejlesztését és értékesítését. Az Oracle-nál cáfolták a vádakat, sőt, úgy vélték, a vevők jobban járnak, mert új díjak fizetése nélkül válthatnak majd át Oracle-termékekre.

Kartellveszély

PeopleSoft Inc. üzleti számítógépprogram-gyártó igazgatótanácsa már csütörtökön egyhangúlag elutasította a versenytárs Oracle Corp. kéretlen átvételi ajánlatát, azt nem megfelelőnek minősítve és kartellellenes aggodalmakat hangoztatva. PeopleSoft nyilatkozata szerint az 5,1 milliárd dolláros átvételi ajánlat hosszas kartellellenes vizsgálatot vonna maga után, és nagy az esélye, hogy nem is kapná meg a szabályozó hatóságok jóváhagyását.

A PeopleSoft beelőzne

A kaliforniai cég azt is közölte, hogy az egy részvényre 16 dolláros ajánlat - amelyet az Oracle a múlt pénteken tett - alulértékeli a PeopleSoftot, amelynek részvényeivel 16 dollár fölött kereskednek. Az Oracle ajánlata csak néhány nappal későbbi keltezésű, mint a PeopleSoft 1,7 milliárd dolláros átvételi ajánlata a JD Edwards and Co-ra, egy másik riválisra. A JD Edwardsszal egyesülve a PeopleSoft megelőzné az Oracle-t a piaci részesedést tekintve.

Engedély még nincs

Az egyesüléssel évi 2,8 milliárd dolláros forgalmat bonyolító, 13 ezer alkalmazottal dolgozó és 11 ezer ügyféllel rendelkező programgyártó óriás jönne létre. A PeopleSoft versenyhelyzete jelentős mértékben javulna a vállalati alkalmazások piacán a SAP, az Oracle és a Siebel cégekkel szemben.

Az egyesülés még az illetékes hatóságok és a részvényesek jóváhagyása előtt áll. Engedély esetén a tranzakcióra a harmadik negyedév végén, illetve a negyedik negyedév elején kerülhet sor.

858 millió dolláros nyereség

Az Oracle, a világon a nagyságra második programgyártó csütörtökön közölte, hogy a pénzügyi éve májussal zárult utolsó negyedében a nettó nyeresége a második egymást követő negyedévben nőtt, és a bevétele meghaladta az egy évvel korábbi szintet. A cég negyedik negyedévi nettó nyeresége 858 millió dollár volt, részvényenként 16 centet tett ki az egy évvel azelőtti 655,9 millió dollár, részvényenként 12 cent után. A vállalat bevétele elérte a 2,83 milliárd dollárt az egy évvel korábbi 2,77 milliárd helyett. A teljes bevételen belül az új felhasználási engedélyek 1 százalékkal többet, 1,2 milliárd dollárt hoztak. A cégnél eredetileg a jövő héten tervezték nyilvánosságra hozni utolsó negyedévének adatait, de a PeopleSoft megvételére adott ajánlat miatt úgy vélték, hogy az előrehozott eredményismertetés megkönnyíti a tárgyalásokat.