Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Az ír és a görög vonatjegy a legolcsóbb az EU-ban

2002.02.15. 11:14
Az ír vonatjegyárak a legolcsóbbak között vannak az Európai Unióban - derül ki az ír vasúttársaság felméréséből. Csak a görögök fizetnek kevesebbet a vasútért, a franciák viszont ugyanazon a távon háromszor annyit.
A közös európai valuta miatt egyszerűvé vált vizsgálatból kiderül: sok európai vasúttársaságnál az ugyanakkora távolságra szóló mentjegyek több mint kétszeresébe kerülnek az ír árakhoz képest. Franciaországban pedig közel háromszor annyit kell fizetni egy útért, mint Írországban. Míg a Dublin-Cork retúrjegy 44.40, addig a majdnem ugyanakkora távolságot jelentő Paris-Arles menettérti jegy 120 euróba kerül. Görögország és Írország mellett még Portugáliában kerül jóval kevesebbe a vonatjegy az igen magas francia, német és brit árakhoz viszonyítva - írja az Irish Independent.

Nem minden a pénz?

Bár az Európai Fogyasztói Központ szóvivője is elismeri az árak fontosságát, azonban szerinte a menetdíjak mellett figyelembe kell venni az azokat meghatározó tényezőket (szolgáltatás minősége, menetidő, késések) is.

Utazni érdemes, enni nem

A felmérés némi vigaszt nyújthat az ír fogyasztóközönség számára. Mint ismert, az euró bevezetése óta kimutatták: bizonyos termékek (különösen élelmiszerek) esetében Írország az eurózóna egyik legdrágább országává vált. Írország fogyasztói ügyekért felelős minisztere vizsgálatot is rendelt el annak kiderítésére, miért fizetnek az ír vásárlók egyes termékekért jóval többet, mint az eurózóna legtöbb országában élők.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?