Valér
-2 °C
0 °C

Kevesebb pénzt a jegybankelnököknek!

2005.08.04. 08:21
A valutauniós jegybankelnökök fizetésének leszállítását és egységesítését, valamint mandátumuk megújításának tiltását javasolja a Heidelbergi Egyetem két kutatója. Szerintük ezzel lehetne javítani az Európai Központi Bank (ECB) döntéshozó testületének működését és azt, hogy ne befolyásolják őket sem személyes, sem nemzeti érdekek.

Jelenleg jelentősek a fizetéskülönbségek az eurozóna jegybankjainak elnökei között: az olasz Antonio Fazio több mint 600 ezer eurót keres évente, kétszer annyit, mint holland kollégája, Nout Wellink, és 150 ezer euróval többet, mint Jean-Claude Trichet ECB-elnök.

A valutauniós jegybankelnökök fizetésének viszonylag alacsony szinten való egységesítésével, valamint mandátumuk megújításának tiltásával lehetne optimalizálni az Európai Központi Bank (ECB) döntéshozó testültének működését - áll a Heidelbergi Egyetem két kutatója által a londoni Gazdaságpolitikai Kutatóközpont számára készített jelentésben. Hans Gersbach és Volker Hahn arra a megállapításra jutottak, hogy ha az elnökök magas fizetést kapnak, és szemük előtt ott lebeg az újbóli kinevezés lehetősége, úgy a kamatdöntéseknél hajlamosak egyéni szempontokat követni, vagyis a következő mandátum reményében saját országuk monetáris érdekeit előbbre helyezni az eurozóna érdekeinél.

Alacsonyabb fizetéssel és egyszeri kinevezéssel viszont arra lehetne motiválni őket, hogy tisztán a monetáris politikára és ne saját jövőjükre koncentráljanak.

Ugyanebből a megfontolásból támogatják a kutatók az ECB-nek azt a sokat bírált gyakorlatát, hogy nem hozza nyilvánosságra,. ki hogyan voksol. A szavazások publikussá tétele ugyanis arra ösztönözhetné a kormányokat, hogy az országuk érdekeit figyelembe vevő jegybankelnököket nevezzék ki újra.

Az ECB döntéshozó testületében - amelyben a 12 valutauniós jegybankelnök mellett az igazgatótanács hat tagja foglal helyet - ma jókora eltérések mutatkoznak a jelentésben tárgyalt szempontok alapján. Az igazgatótanács tagjai a nyolcéves hivatali idő lejárta után nem tölthetik be újra a posztot, a jegybankelnkök mandátuma viszont - a spanyol Jaime Caruanaé kivételével - megújítható, sőt Fazio kinevezése élete végéig szól.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!