Gyárfás
16 °C
29 °C

Megint összefognak a jegybankok

2008.03.27. 12:14
Az eurózóna pénzpiacán mutatkozó komoly feszültségek láttán ma a három legfontosabb európai jegybank egyértelmű jelét adta annak, hogy kész a likviditás fokozásával enyhíteni a részben a negyedéves zárás (március 31.) miatti aggodalmakat.

Ma délelőtt az Európai Központi Bank jelezte, hogy továbbra is szoros figyelemmel követi a pénzpiaci folyamatokat, a rövid lejáratú bankközi kamatlábak alakulását és szükség esetén kész további likviditást a piacba pumpálni. Ezt a Bank of England már meg is tette: a mai heti pénzpiaci művelete keretében 11-ről 13,6 milliárd fontra emelte a likviditási keretet. A svájci központi bank pedig az irányadó rátájánál (2,75 százalék) jóval alacsonyabb szinten, 2,2 százalékos hozam mellett kínált fel három hónapos forrást a hitelintézeteknek.

A fenti mindhárom jegybanki jelzés arra irányul, hogy az irányadó jegybanki kamatlábak közelébe szorítsa le a rövid futamidejű bankközi kamatlábakat. Az egyhetes Euribor kamatláb minimálisan 4,33 százalékra süllyedt, míg a három hónapos kamatláb 4,73 százalék közelébe, újabb három hónapos csúcsára emelkedett az EKB jelzéseket követően, azaz egyelőre korlátozott a hatásfoka.

A rövid távú bankközi kamatlábak azért emelkedtek meg az utóbbi mintegy három hétben, mert ismét fokozódott a spekuláció, hogy bedőlhet az egyik nagy európai hitelintézet, vagy jelzálogpiaci szereplő. Emellett újabb komoly mértékű veszteségleírások lehetőségéről szólnak az elemzői előrejelzések, valamint közeleg a pénzügyi negyedév zárása, amely számos piaci szereplő esetében a kötelezettségei teljesítése érdekében fokozott piaci likviditást igényel; ennek teljesíthetőségével kapcsolatban pedig nőttek a kételyek.

Múlt héten a húsvét miatti hosszú hétvége előtt az EKB már 15 milliárd eurót a piacba pumpált a likviditási aggodalmak enyhítése érdekében. Amint azonban tegnapelőtt felhívtuk rá a figyelmet, az eurózóna pénzpiaci feszültsége tovább fokozódott és idei csúcsaira emelkedtek a 3 hónapos dollárban, euróban és fontban denominált bankközi kamatlábak.