Antal, Antónia
-7 °C
-2 °C

Egész Európa eladósodik

Az EU-ban az elmúlt tíz évben megkétszereződött a jelzáloghitelek száma, az óriási kereslet miatt egyre nagyobb a verseny a bankok között - hangzott el a jelzáloghitelezésről szóló nemzetközi banki konferencián, Amszterdamban. Az EU-ban egységes szabályokat alakítanának ki a hitelezésre, a jelenleg zajló vita eredményeit júliusban adják ki az úgynevezett fehér könyvben.

Az egyre növekvő jelzáloghitelezési versenyben a bankok új módszerekkel próbálják eladni új termékeiket az egyre igényesebb ügyfeleknek. A kedden kezdődött kétnapos amszterdami nemzetközi bankkonferencián arra keresik a választ, milyen új stratégiákkal érhetik el az új ügyfeleket.

Piaci trendek

Az Európai Unióban 2005 végén összesen 5100 milliárd euró volt a jelzáloghitelek nagysága. Abban az évben 11 százalékos volt a növekedés, de az elmúlt öt évben a egyszer sem volt alacsonyabb 8,5 százaléknál - ismertette a trendeket Matthias Tiener, az Európai Jelzálog Szövetség jogi osztályának vezetője. Tíz év alatt a kihelyezett jelzáloghitel-állomány 2300 milliárdról 5100 milliárd euróra növekedett.

Összegben a legnagyobb kinnlévőség Nagy-Britanniában van, a szigetország 2004-ben vette át a vezető helyet Németországtól. A két piac, vagyis a brit és a német együttesen az teljes uniós piac felét viszi.

Egész Európában nagyon gyorsan nő a piac, de különösen kelet-európai államokban bővül ugrásszerűen a lakáshitelek állománya. Ezen belül is a balti államokban a leghatalmasabb a növekedés. A régióban a növekedést segíti, hogy a régi tagállamokhoz képest viszonylag kicsi a piac, és van benne potenciál. Az EU-15-ök közül Görögországban, Írországban és Spanyolországban a legnagyobb a növekedés, Németországban pedig a leglassabb, alig 0,4 százalékos, messze lemaradva az utolsó előtti Svédországtól.

Az EU-tagoknál az átlagos jelzáloghitel-állomány a GDP 47,5 százaléka volt 2005-ben. Ez egy évvel azelőtt még 44,5 százalék volt. Az újonnan csatlakozott tagállamoknál az arány alig nyolc százalék. Az Európai Unióban a legmagasabb arány Hollandiában van, itt a GDP 97 százalékát teszi ki a jelzáloghitel-állomány, a legalacsonyabb pedig Szlovéniában, ahol csupán a GDP 1,4 százaléka.

Egységes szabályozás

Az EU-ban egységes szabályozást alakítanának ki, amely átfogná a jelzáloghitelezési ágazatot. Ennek érdekében 2005-ben kiadták az úgynevezett zöld könyvet, amely összefoglalja a vitás kérdéseket.

Az elmúlt két évben kiderült, nagyon sok olyan kérdés van, amelyet nem tudnak központilag szabályozni, mert tagállami szinten igen részletesek az előírások. A legfontosabb elveket azonban így is lefektethetik - közölte Christian Konig, az European Federation of Building Societies vezetője.

Alapvető elvek

Az egyik legalapvetőbb ilyen elv, hogy az ügyfelek még a hitelszerződés megkötése előtt megkapjanak minden szükséges információt, beleértve ebbe az összes járulékos költséget. Az ügyfeleket a lehető legegyszerűbb nyelven kell tájékoztatni minden jogukról és kötelezettségükről. Vagyis hiába tart sokáig a szerződés előkészítése, elegendő időt és információt kell adni a mérlegelésre.

Az alapelvekről szóló vitában szó esett a devizahitelekről, amelyek különösen Közép-Kelet-Európában népszerűek. Az előadó elismerte, hogy ezek a hitelek nagyobb kockázatot jelentenek a hagyományosaknál, de mivel az igény nagy, bizonyos feltételek teljesülése esetén a továbbiakban is kénytelenek folyósítani ezeket.

A vita a zöld könyvben felvetett ügyekről még zajlik, az eredményt, a most már fehér könyvet idén nyáron adják ki.