Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Pénzmosoda a jelzálogpiacon

2007.05.10. 07:55
Szárnyal a brit jelzálogpiac: a felvett hitelek értéke elérte az ezermilliárd fontot, ami 364 ezer milliárd forintnak felel meg. Az üzlettel azok is jól járnak, akik illegálisan szerzett vagyonukat akarják tisztára mosni: kölcsönnel vesznek egy lakást, majd sokkal drágábban, készpénzért eladják önmaguknak, persze strómanok segítségével.

Márciusban bruttó 31,3 milliárd fontra rúgott az Egyesült Királyságban az új jelzáloghitelek összértéke. derült ki az ország lakáscélú jelzálog-hitelezőinek 98 százalékát tömörítő Council of Mortgage Lenders (CML) áprilisi jelentéséből. Ez 22 százalékkal több a februárinál és 10 százalékkal az egy évvel korábbinál, és magasabb, mint márciusban valaha is volt.

Kamatfélelmek

Azt kérdésesnek nevezte a CML vezetője, hogy az emelkedő kamatok mellett meddig folytatódhat ez a trend, de ezzel együtt arra számítanak, hogy az idén az abszolút rekordot jelentő 360 milliárd fontot is eléri majd az újonnan kihelyezett jelzáloghitelek összege. A kamatfélelmeket a friss hitelfelvételek alakulása is mutatja: az utóbbi hónapokban taroltak a fix kamatozású lehetőségek. Februárban például az először jelzáloghitelért folyamodók 87 százaléka választott ilyet, így már az összes lakásvásárlási céllal felvett hitel 76 százaléka fix kamattal fut.

Ezeknek az átlagos kamata februárban 5,34 százalék volt, míg a változó kamatozásúaknál 5,68 százalékot ért el (az alapkamat az idén januárban 5,25 százalékra emelkedett). Jelenleg összesen 11,6 millió jelzálogkölcsönt tartanak nyilván az Egyesült Királyságban, összértékük meghaladja az ezermilliárd fontot.

Eladni önmagunknak

Ahol pedig ennyi pénzről van szó, ott szinte elkerülhetetlenül megjelennek azok, akik nem feltétlenül a lakásproblémáikat akarják megoldani ezen a piacon. Az utóbbi idők tapasztalatai alapján leginkább azok gondolják úgy, hogy ekkora summák között az övék igazán nem fog feltűnni, akik feketén vagy bűnös módon szerzett pénzt akarnak kifehéríteni.

A legegyszerűbb módszer az, hogy valaki egy kellemes hitellel megvesz valamilyen ingatlant – megteheti készpénzért is, ám az feltűnőbb –, amit nem sokkal később a korábbi vételárnál jóval magasabbra árazva próbál eladni, ám így is gazdára talál. Ez a gazda valójában megegyezik az eladóval, csak éppen megint más bőrébe bújva (lehet persze strómant is használni, de az pluszköltséget jelent).

Egy-egy ilyen tranzakcióval könnyedén legalizálni lehet néhány tízezer fontot és minél többször, minél több ügyletben csinálják meg, annál nehezebb megtalálni, honnan is származik az egésznek a forrása, mondta egy ilyen ügyekkel foglalkozó nyomozó a BBC-nek. Ehhez profi háttér is kell és meg is van: ingatlanügynökök, pénzügyi tanácsadók, könyvelők és jogászok serénykednek az ilyen ügyletek körül.

A technikákat elég átvenni az Egyesült Államokból: az FBI ott nemrégiben buktatott le egy Georgia államban működő, ingatlanügynökökből, értékbecslőkből, jogászokból álló hálózatot, akik egy egyetemi adminisztrátortól szerezték meg nem kevés pénzért a diákok adatait további, kitalálható célú felhasználásra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!