Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Hányszor mehet vécére az alkalmazott?

2002.08.28. 12:05
A Jim Beam clermonti palackozóüzemének szakszervezete felháborodottan tiltakozik a cégvezetés azon rendelete ellen, amely szerint az alkalmazottak egy műszakban legfeljebb négyszer mehetnek ki a mosdóba.
A szigorú szabályozás szerint a nyolcórás műszakban két-három óránként lehet kimenni, az egyik szünet időpontját a dolgozó választhatja meg, közölte az AP. Az extraszünetekért figyelmeztetés jár, hatrendbeli pluszvécézés pedig a dolgozó elbocsátását vonhatja maga után. A szabály alól csak orvosi igazolással lehet kibújni.

Bevizelő alkalmazottak

A United Food and Commercial Workers szakszervezet helyi képviselője szerint a száz érintett alkalmazottból többen az elbocsátástól való félelmükben inkább bevizelnek, pelenkát hordanak vagy betegségre hivatkozva hazamennek.

A hatóságoknak sem tetszik

Kentucky állam hatóságai már felszólították a céget, hogy törölje a rendeletet, de a Jim Beam fellebbezett, így még nem dőlt el, jogsértőnek számít-e a mosdó használatát korlátozó szabály.

A cég szerint a rendszer korrekt

A vállalat korábban konzultált egy urulógussal, és ennek alapján "találta meg az egyensúlyt a dolgozók igényei és a vállalat érdekei között". Jack Allen személyzeti igazgató szerint az új munkarend korrekt, két-három óránál többet senkinek sem kell várnia a vécézéssel. "Korábban egyesek rengeteg szünetet tartottak, így kénytelenek voltunk új szabályokat alkotni" - tette hozzá.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!