Ágnes
-1 °C
2 °C

Csak a lengyelek csökkentik a jövedéki adót

2005.09.07. 15:50
Lengyelországban szeptember 15-étől jelentősen mérséklik a benzin jövedéki adóját. A kormány döntésének hátterében az áll, hogy az áremelkedés már-már a gazdasági növekedés lelassulásával fenyeget. Szlovákia, Csehország és Magyarország sem tervez hasonló lépést. A Mol csütörtöktől újra emel.
A lengyel pénzügyminiszter bejelentése szerint az ólommentes benzin jövedéki adója a literenkénti 1,57 zlotyról (0,4 euró) 0,25 zlotyra csökken, a gázolajé (1,1 zloty) viszont nem változik. Egy liter ólommentes benzin jelenleg 4,5 (kb. 290 forint) egy liter gázolaj pedig 4 zlotyba (kb. 255 forint) kerül Lengyelországban.

Négyszázmillió zlotyba kerül

A döntés fordulatot jelent a pénzügyminisztérium korábbi álláspontjához képest, a parlament által júliusban megszavazott áfacsökkentés után a hírek még néhány hete is a jövedéki adó várható emeléséről szóltak. A döntés Miroslaw Gronicki pénzügyminiszter előrejelzése szerint körülbelül 400 millió zlotyval (ez több mint 25 milliárd forintnak felel meg) kurtítja meg az idei költségvetési bevételeket.

Az olajár emelkedésének inflációgerjesztő hatása az erős hazai valutának köszönhetően egyelőre csak kevéssé érzékelhető Lengyelországban, a központi bank elemzői szerint azonban állami beavatkozásra is szükség van ahhoz, hogy az első negyedévi 2,1 százalékról a második negyedévben 2,8 százalékra gyorsuló éves szintű GDP-növekedés üteme az év hátralévő részében is tartható legyen.

A csehek és a szloválok nem lépnek

Szlovákiában nem tervezik csökkenteni az üzemanyagok jövedéki adóját. Ezt a helyi közúti fuvarozók szorgalmazták, de a pénzügyminisztérium közleménye szerint erre nincs lehetőség, mert egy ilyen döntés hatására évi 4 milliárd korona (1 euró=38,2 korona) bevételtől esne el az állam. A minisztérium alternatív megoldást keres arra, hogy enyhítse az üzemanyagár drágulásának a hatását a lakosság esetében, és esetleg szó lehet egy szociális jellegű támogatásról. A hét elején a cseh kormány is elutasította az üzemanyag jövedéki adójának ellenzék áltak is követelt a csökkentését. A jövedéki adó ott 11,85 korona literenként, az áfa 19 százalékos.

Magyarország: majd jövőre

A január elsejétől életbe lépő áfacsökkentéssel a benzin ára is jelentősen mérséklődik -- mondták az Indexnek a PM sajtóosztályán, ám ezen felüli, illetve addigi átmeneti lépéseket a tárca nem tervez. A kormány tavaly még a 250 forintos átlagára átlépésére esetén csökkentette a jövedéki adót, most azonban ilyen lépés nem várható. A tárca adatai szerint az áremelkedés ellenére sem csökkent Magyarországon a benzinfogyasztás.

A Mol most emel

Az MTI-nek piaci szereplők megerősítették, hogy a Mol csütörtöktől a benzin nagykereskedelmi árát 7 forinttal, a gázolajét pedig 3 forinttal emeli. Ennek következtében a 98-as benzin ára már meghaladhatja a 300 forintot, míg a gázolajé elérheti a 270-275 forintot. A Mol korábban azt várta, hogy augusztusban a benzin literenkénti fogyasztói ára országos átlagban 275 forint, míg a dízelé 260-265 forint körül stabilizálódik.

Külföldi elemzők ugyanakkor elképzelhetőnek tartják, hogy hamarosan akár 1,50 euró körüli, vagy azt meghaladó árak alakulnak ki, ami Magyarországon 330-360 forintos benzinárat jelentene. Ez a szint egyébként már most sem irreális, s az ár csupán azért lényegesen alacsonyabb, mert az országot üzemanyaggal gyakorlatilag ellátó Mol késleltetetten építi be a világpiaci árnövekedést az áraiba.

Az áremelkedéssel kapcsolatban Varga István, a Shell Hungary elnök-vezérigazgatója elmondta: a magas árak takarékosabb fogyasztásra ösztönöznek, amit mutat az is, hogy az év első hét hónapjában országos szinten több mint 5 százalékkal csökkent a benzin iránti kereslet.