Zsófia
17 °C
21 °C

Kína tönkreteszi Amerikát?

2006.05.11. 11:14
Amerikát elárasztja az olcsó kínai export. Peking manipulálja a jüan árfolyamát, az amerikai pénzügyminisztérium viszont erősebb kínai valutát és lazább árfolyam-politikát szeretne. Kína ellenáll.

Az amerikai pénzügyminisztérium legújabb, szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében nem helyez ugyan kilátásba lépéseket Kínával szemben azért, mert manipulálja a jüan árfolyamát, de változatlanul elégedetlenségét hangsúlyozza a valutareform hiánya kapcsán - írja a Financial Times. John Snow miniszter szerint az "erős kínai gazdaság és reformfolyamatok nem igazolják, hogy a kínai kormány késlekedjen a valutaliberalizációval".

Tönkremennek a jüan miatt

Az amerikaiak meggyőződése: a kínaiak azért értékelik alul mesterségesen a jüant, hogy biztosítsák az olcsó exportot. Azt mondják, az Egyesült Államokat elönti az irreálisan olcsó kínai exportáru, amellyel a hazai vállalkozások nem tudnak versenybe szállni. Ezzel a kínaiak amerikai munkahelyeket is veszélyeztetnek - írta a BBC.

A kínai valuta árfolyama tavaly júliusig merev volt, ekkor viszonylag szűk lebegési sáv váltotta fel a jüan/dollár árfolyamot. Ekkor 8,11 jüan/dolláros szintet állapítottak meg. Azóta 1,3 százalékot emelkedhetett az árfolyam, tegnap 8,0042 jüan volt egy dollár.

Csak a kínaiak javát akarják

Washington értelemszerűen úgy látja, a jüan értékesebb mostani árfolyamánál. Kína fizetési mérlegének többlete tavaly a GDP 9,3 százalékát érte el, az ország a világ legnagyobb valutatartalékán ül, ráadásul központi bankja az államba érkező dollár nagy részét felvásárolja, ezzel is védve a jüant. Az újság szerint azonban az amerikaiak nem mondják ki egyenesen, hogy erősebb valutát akarnak, csak azt hajtogatják, hogy Kínának milyen jót tenne a flexibilis jüan.

Az USA pénzügyminisztériuma meg van győződve arról, hogy a szabadabban lebegő valuta segíthetne az esetleges későbbi fizetésimérleg-problémákon is, és a strukturális változásokat is inkább segítené a kevésbé merev jüan. A jüan felértékelődése nem feltétlenül jelentené a ketreskedelmi mérleg átbillenését - legalábbis az amerikaiak szerint -, mivel az export nagy részének alapanyaga importból származik, az import pedig olcsóbbá válna.

A Reuters cikke szerint a liberálisabb árfolyamrendszer útjában semmi sem áll, mivel a bankok már kereskednek egymás között devizákkal, és az állam olyan eszközöket vezetett be, amelyekkel a vállalatoknak lehetőségük nyílt az árfolyamkockázatok bebíztosítsára.

Nem engednek

Kína viszont Japán példáját hozza fel, ahol 1980-ban nagymértékben felértékelték a jent, ami hosszú időn át éreztette negatív hatását a japán gazdaságban. Az amerikaiak szerint viszont a japán példa rossz, és nem elég alap ahhoz, hogy még évekig leértékelt legyen a jüan.

A kínai valuta szerdán történetesen gyengült a dollárral szemben, valószínáleg kínai spekulációknak köszönhetően, az ország ugyanis nem akarja azt a látszatot kelteni, hogy meghajlik az amerikai akarat előtt - írta ma a The Standard kínai üzleti lap. Kína sem diplomáciai, sem piaci nyomásra nem lesz hajlandó gyorsítani a jüan erősödését - vélik szakértők. A rugalmas árfolyamrendszert nem hirtelen, hanem nyugodt, lassú lépésekkel kellene elérni, mert az a legfontosabb, hogy nem legyen negatív hatása a kínai pénz- és valutapiac stabilitására - mondják a Távol-Keleten.