Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Az OTP versenyben maradt a szerbiai Jubankáért

2004.06.27. 15:27
Nyolc bank felel meg a kritáriumoknak - jelentette be a szerb pénzügyminisztérium. Az előminősítőn túljutott bankok augusztus végéig tehetik meg ajánlatukat.
A szerb pénzügyminisztérium megerősítette, hogy versenyben maradt az OTP Bank Rt. a szerbiai Jubanka nevű pénzintézet 88 százalékos állami tulajdonának megvételéért folyó versenyben.

A tárca illetékes ügynöksége megvizsgálta a pénzintézet megvásárlására tett szándéknyilatkozatokat, és úgy találta, hogy nyolc megfelel a kritériumoknak. Az OTP Bank versenytársai a lista szerint: Alpha Bank (Görögország), Bank Austria Creditanstalt AG (Ausztria), General Electric Capital Europe (Nagy-Britannia), Erste Bank (Ausztria), Nova Ljubljanska Banka d.d. (Szlovénia), Société Générale (Franciaország), Unicredito (Olaszország).

Az első előminősítő fordulón túljutott bankokat július 15-ig hívják fel, hogy a bizalmas információ tiszteletben tartására vonatkozó kötelezettség betartása mellett vásárolják meg a Jubankával kapcsolatos részletes dokumentációt. A jelentkezők augusztus 30-ig tehetnek árajánlatot.

A Jubanka az ötödik legnagyobb szerb bank, mérlegfőösszege 2003 végén 217 millió euró, saját tőkéje 2004. május végén 116 millió euró volt. A hitelintézetnek 88 egységből álló hálózata van, mintegy 250 ezres ügyfélköréből 220 ezer magánügyfél. Radovan Jelasic, a Szerb Nemzeti Bank elnöke korábban a sajtónak nyilatkozva legalább 112 millió euróra becsülte a bank 88 százalékos állami tulajdonrészének értékét.