Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A vállalatok felélesztik Jugoszláviát

2008.09.11. 07:43
A nagyobb horvát cégek megkezdték a terjeszkedésüket a többi volt jugoszláv tagköztársaságban. Csak Szerbiában mintegy 400 millió eurót fektetett be több mint száz vállalat. A nacionalista érzelmek azonban néha még erősebbek az üzleti érveknél.

A horvát kereskedelmi és iparkamara jelentése szerint jelenleg 120 horvátországi székhelyű vállalat folytat gazdasági tevékenységet a szomszédos Szerbiában is. A horvát cégek szerbiai befektetéseinek értéke eléri a 390 millió eurót, az összes külföldre áramló tőke 17,4 százalékát.

A 390 millió euró önmagában nem nagy összeg, viszont kiemelkedőnek számít, ha figyelembe vesszük a horvát gazdaság méretét és azt, hogy Horvátország továbbra is elsősorban tőkeimportőr. A Szerbiába irányuló befektetések szerkezete tükrözi a horvát gazdaság szektoronkénti összetételét. A legfontosabb célterület ennek megfelelően az élelmiszeripar, megelőzve az építőipart és a kereskedelmet.

A régión belüli gazdasági kapcsolatok kibontakozását továbbra is gátolják a nacionalista érzelmek, jóllehet a nyugati cégek betörése miatt egyre inkább szükség lenne a helyi szereplők összefogására. A második leggazdagabb horvát üzletember, Ivica Todorics tulajdonában lévő élelmiszer-ipari és kiskereskedelmi cég, az Agrokor három évvel ezelőtt kezdeményezte az exjugoszláv térség hasonló profilú cégeiből álló konzorcium létrehozását.

A szerb Delta és a szlovén Mercator végül elutasította az ajánlatot, részben nemzeti előítéletek, részben a részvények elosztása körüli viták miatt. A kudarc ellenére Todorics nem adta fel a szerb piaccal kapcsolatos terveit, és megkezdte a nehéz helyzetben lévő kisebb cégek felvásárlását. Az eddigi zsákmányok közt szerepel egy mirelit termékeket előállító vállalat, egy növényi olajat gyártó cég, valamint számos vajdasági székhelyű malom- és sütőipari vállalkozás. Az Agrokor célja, hogy a közeljövőben 20 százalékos részesedést érjen el a szerb élelmiszeriparban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?