Jusztina
1 °C
16 °C

A vállalatok felélesztik Jugoszláviát

2008.09.11. 07:43
A nagyobb horvát cégek megkezdték a terjeszkedésüket a többi volt jugoszláv tagköztársaságban. Csak Szerbiában mintegy 400 millió eurót fektetett be több mint száz vállalat. A nacionalista érzelmek azonban néha még erősebbek az üzleti érveknél.

A horvát kereskedelmi és iparkamara jelentése szerint jelenleg 120 horvátországi székhelyű vállalat folytat gazdasági tevékenységet a szomszédos Szerbiában is. A horvát cégek szerbiai befektetéseinek értéke eléri a 390 millió eurót, az összes külföldre áramló tőke 17,4 százalékát.

A 390 millió euró önmagában nem nagy összeg, viszont kiemelkedőnek számít, ha figyelembe vesszük a horvát gazdaság méretét és azt, hogy Horvátország továbbra is elsősorban tőkeimportőr. A Szerbiába irányuló befektetések szerkezete tükrözi a horvát gazdaság szektoronkénti összetételét. A legfontosabb célterület ennek megfelelően az élelmiszeripar, megelőzve az építőipart és a kereskedelmet.

A régión belüli gazdasági kapcsolatok kibontakozását továbbra is gátolják a nacionalista érzelmek, jóllehet a nyugati cégek betörése miatt egyre inkább szükség lenne a helyi szereplők összefogására. A második leggazdagabb horvát üzletember, Ivica Todorics tulajdonában lévő élelmiszer-ipari és kiskereskedelmi cég, az Agrokor három évvel ezelőtt kezdeményezte az exjugoszláv térség hasonló profilú cégeiből álló konzorcium létrehozását.

A szerb Delta és a szlovén Mercator végül elutasította az ajánlatot, részben nemzeti előítéletek, részben a részvények elosztása körüli viták miatt. A kudarc ellenére Todorics nem adta fel a szerb piaccal kapcsolatos terveit, és megkezdte a nehéz helyzetben lévő kisebb cégek felvásárlását. Az eddigi zsákmányok közt szerepel egy mirelit termékeket előállító vállalat, egy növényi olajat gyártó cég, valamint számos vajdasági székhelyű malom- és sütőipari vállalkozás. Az Agrokor célja, hogy a közeljövőben 20 százalékos részesedést érjen el a szerb élelmiszeriparban.