Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Jugoszlávia lehet a pénzmosók paradicsoma

2001.08.16. 15:33
A balkáni országban a kormány minden eszközzel igyekszik meggyőzni az embereket, hogy tegyék újból bankszámlára a pénzüket, ezért nem vizsgálják a beérkező összegek eredetét.
A következő hónapokban Jugoszlávia a pénzmosók paradicsomává válhat: belgrádi pénzügyi szakértők szerint mintegy 3 milliárd márka (1,53 milliárd euró), - ha nem több - készpénz van magánkézben, ugyanakkor a bankokban szinte nincs márkamegtakarítás. Az euró átváltásnál azonban a jegybank nem akarja a pénzek eredetét ellenőrizni.

Mindegy hogyan szerezted, csak tedd be a bankba!

Július elejétől a szerb jegybank megpróbálta rábírni a szerbeket arra, hogy kemény európai valutáikat bankban helyezzék el, cserébe azt ígérte, hogy a jövő március 1-től a megfelelő euróösszegek kifizetése jutalékfelszámítás nélkül történik majd, s további vonzerőként 2002. június 30-ig a pénz eredetét sem vizsgálják. Szakértők szerint ez paradicsomot jelent majd a pénzmosóknak.

Amióta kirabolták őket, valahogy nem bíznak a bankokban

A kilencvenes évek eleje óta a szerbek gyakorlatilag nem tartanak pénzt bankszámlán, mivel az állam akkor a kisbefektetők megtakarított pénzét mintegy 4,5 milliárd dollár értékben kisajátította, a visszafizetés pedig csak az idén, igen kis mértékben kezdődött meg.

A crnagoracok a Bundesbankban bíznak

A montenegrói központi bank ugyanakkor nem dolgozott ki tervet a márka euróra történő átváltásával kapcsolatban, ezt a német Bundesbankkal szorosan együttműködve próbálják végrehajtani, hogy a pénzmosás lehetőségeit csökkentsék.

Koszovóban 15 ezer euró a határ

Koszovóban a Bank Provinz Kosovo (BPK) bonyolítja az álváltást, az EU és a Nemzetközi Valutaalap ellenőrzése mellett. A BPK, mint az eurózóna országaiban, a 15 ezer euró feletti összegek eredetét vizsgálja.