Valér
-1 °C
0 °C

Saját tulajdonosai perlik a Jukoszt

2005.08.22. 12:07
A Jukosz külföldi vagyonát kezelő cég becsült, 1,2 milliárd dolláros értékét csaknem elérő összegre, 1,1 milliárdra perli közös kerestben az olajtársaságot több európai nagybank és a Jukosz főrészvényese.
Az orosz Jukosz olajtársaság főrészvényese, a Menatep befektetőcsoport és nyugati bankok közös perben követelnek összesen több mint 1,1 milliárd dollárt az orosz olajtársaságon. A Menatep az egyik leányvállalata, az Amszterdamban bejegyzett Moravel révén perel 650 millió dollárért. A Menatep korábban a Moravel útján juttatott kölcsönöket a Jukosznak. A perben részt vesz tucatnyi nyugati bank is, közte a Société Générale, a Deutsche Bank, a Citigroup, a holland ING, a belga KBC. A bankok a még hátralévő 480 millió dollárjukat követelik abból a körülbelül egymilliárd dollárnyi hitelből, amelyet 2003-ig adtak a Jukosznak, akkor még a legnagyobb orosz olajcégnek.

Tavaly az orosz kormány, 27,5 milliárd dolláros hátralékos adó végrehajtásával tönkretette a Jukoszt, és év végén a tartozás egy része címén elárvereztette a Jukosz fő termelő egységét, a Jugansknyeftegazt is, oly módon, hogy gyakorlatilag államosította azt, mivel a vevő, néhány áttételen keresztül, végül is az állami Rosneft olajvállalat volt. Moszkvai megfigyelők szerint előbb-utóbb hasonló sors vár a Jukosz maradékára is, amelynek tőzsdei értéke jelenleg egymilliárd dollár körül van, a fénykorában elért 40 milliárd dollár helyett.

Külföldön támadnak a hitelezők

Mivel a hitelezők az orosz államkincstár elsőbbsége miatt nehezen érhetik el a Jukosz maradék - és befagyasztott - oroszországi vagyonát, a mostani perekben az alperes a Jukosz Finance BV, a társaság külföldi vagyonát kezelő, ugyancsak Hollandiában bejegyzett cég. A Jukoszé még a balti tértség vezető finomítója, a Nafta Mazeikiu 53,7 százaléka Litvániában és a szlovák Transpetrol csővezeték-kezelő vállalat. A Jukosz Finance BV vagyona piaci becslés szerint 1,2 milliárd dollárt ér.

A Jukosz Finance BV megtámadását megnehezíti, hogy e céget a Jukosz tavasszal egy Hollandiában bejegyzett alapítvány, a Stichting Administratiekantoor Jukosz Finance ellenőrzése alá helyezte, éppenséggel a Moravel közreműködésével, eredetileg azért, hogy megvédje az orosz kormány étvágyától.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!