Zsófia
17 °C
21 °C

Egy Rotschild a Jukosz élén?

2003.07.17. 10:01
Letartóztatására készül, és már utódját is kijelölte Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz elnöke. Az orosz olajóriás ellen összehangolt támadást indított a Kreml, miután Hodorkovszkij pénzzel támogatta a liberálisokat. Az új Jukosz-elnök egy Rotschild lehet, ami csak első hallásra meglepetés: a család a cári időkben is részt vett az oroszországi olajkutatásokban.
Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz elnöke Jacob Rothschildot jelölte ki lehetséges utódának, miután arra számít, hogy bebörtönzik. A olajcégóriás ellen az orosz legfőbb ügyészség a múlt héten adócsalás gyanújával vizsgálatot indított.

Az elnökhelyettes Lebegyev már börtönben

Maszkos rendőrök múlt pénteken 17 órás házkutatást tartottak a társaság központjában, ahol szerdán adóellenőrök jelentek meg. Az elnök első helyettese, Platon Lebegyev, a Jukosz 61 százalékával rendelkező Menatep bank elnöke már börtönben van: két héttel ezelőtt sikkasztás vádjával letartóztatták.

A Rotschildok már cári idők óta foglalkoznak az orosz olajjal

A következő helyettes, Jurij Golubjov, aki a Menatep élén Lebegyev posztját átvette, egyelőre szabadlábon van, de ha a Jukosz vezetői elfogynának, akkor Lord Rothschild venné át az elnöki posztot - írta a Kommerszant című üzleti lap. A Rothschildok a cári idők óta részt vettek az oroszországi olajkutatásokban, és Lord Rothschild szoros kapcsolatban áll a Jukosszal.

Hodorkovszkij szerdán érkezett vissza Oroszországba az Egyesült Államokból, ahol egy üzleti konferencián vett részt. Már korábban, hazautazása előtt közölte, hogy minden rosszra fel van készülve. Előérzete nem is csalta meg, Rinat Doszmuhamedov adóügyi miniszterhelyettes ugyanis tegnap közölte: a főügyészség utasította a minisztériumot, kezdjen részletes vizsgálatot az olajvállalatnál.

Menekül a tőke?

A tárca most készíti elő a hadműveletet. A Jukosz elleni fellépés mögött a megfigyelők szerint azok a kormánykörök állnak, amelyek a decemberben esedékes parlamenti választások előtt félre akarják állítani Hodorkovszkijt, aki pénzadományokkal támogatta a liberális ellenzéki pártokat.

Ezzel ugyanis megsértette az oligarchák és Vlagyimir Putyin elnök között 2000-ben született megállapodást, hogy az előbbiek távol tartják magukat a politikától. Hodorkovszkij tegnap úgy nyilatkozott, hogy a cége elleni hadjárat a tőke menekülését válthatja ki.