Alfréd
-2 °C
2 °C

Hodorkovszkij megszabadult Jukosz-részvényeitől

2004.02.12. 15:50
Bár az orosz milliárdos megszabadult Jukosz-részesedésétől, elemzők szerint a társaság valódi vezetője továbbra is ő maradt. Az orosz ügyészség mindenesetre folytatja a hajszát az olajipari vállalat vezetői ellen.
Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz alapítója már nem részvényese többé a Meatep csoportnak, amely az olajipari óriás részvényeinek a 44,1 százalékát tartja a kezében. Elemzők ugyanakkor valószínűnek tartják, hogy a cég a letartóztatott orosz milliárdos közvetett irányítása alatt marad, akinek megbízottja nem kívánt választ adni arra a kérdésre, hogy Hodorkovszkij hogyan szabadult meg a társaságon belüli 59,5 százalékos részesedésétől. Míg egyes vélemények szerint egyszerűen eladta azokat, mások úgy vélik, hogy átruházta a részvényeket egy bizalmasára.

Marad a régiben

Hodorkovszkij október huszadikán szállt ki a Menatepből, öt nappal letartóztatása előtt. A vád egyébként csalás és sikkasztás, sokan mégis úgy vélik, a közte és Putyin orosz elnök között feszülő politikai jellegű érdekellentét áll az ügy hátterében.

Elemzők szerint Hodorkovszkij feltehetően megőrzi vezető szerepét a Jukoszban. "Hisszük, hogy Hodorkovszkij még mindig nagyon fontos szereppel bír a Menatep csoportban" - tette közzé jelentésében az Aton Capital brókercég. Stephen O'Sullivan, a United Financial Group beruházási bank társigazgatója szerint az egész részvénycsere nem volt egyéb kozmetikázásnál, ezért nem várható a társaságra nehezedő politikai nyomás csökkenése.

Mit gondol a Kreml?

"Nem hisszük, hogy Hodorkovszkij fel fogja adni gazdasági érdekeltségeit a társaságban. Véleményünk szerint, bár a milliárdos már nem részvényes többé, rajta tartja szemét az eseményeken" - közölte az AFP. Ugyanakkor elemzők szerint nem az a fontos, hogy kinek a tulajdonában vannak a részvények, sokkal inkább az, hogy a Kreml kit gondol valódi vezetőnek.

A Menatep szóvivője elmondta, hogy a Menatep tulajdonosi szerkezetével kapcsolatban két héten belül megjelenik egy új dokumentum, de Jurij Kotler fontosnak tartotta azt is megemlíteni, hogy a tulajdonosi struktúra nem változik radikálisan. "Nem lesz semmi szenzációs változás, csupán pár technikai jellegű módosítás."

Megjegyzendő, hogy a hatóságokat valószínűleg nem hatották meg a lépések, hiszen a bejelentés napján az ügyészek újabb adóinváziót indítottak a Jukosz fő részvényese, Platon Lebedev ellen.