Ervin
14 °C
21 °C

Vizsgálat a Jukosznál

2003.07.10. 16:36
Az orosz hatóságok nyomozást indítottak a hatalmas Jukosz olajvállalat adózásával kapcsolatban, néhány nappal azután, hogy a cég legnagyobb részvénytulajdonosát sikkasztással vádolták meg. Az orosz államügyészi hivatal szerint számos más olajvállalatnál is vizsgálatot kezdtek az adóhelyzet tisztázására.
Az Interfax orosz hírügynökség idézi Mihail Buger parlamenti képviselőt, aki szerint a Jukosz a befektetőknek fizetett osztalék - hétszázmillió dollár - értékének töredékét - közel hárommillió dollárt - fizette be adóként az elmúlt évben. A Jukosz szóvivője ezzel szemben az állítja, hogy 2002-ben 3,3 milliárd dollárt fizettek be az államkasszába.

Műtrágyagyár, sikkasztás

Platon Lebegyv
A Jukosz adóügyeinek nyomán indított vizsgálat következményeként a múlt héten őrizetbe vették Platon Lebegyvet, a Menatep pénzügyi csoport milliárdos vezetőjét, aki a Jukosz részvényeinek 61 százalékát birtokolja. Lebegyev egy 1994-ben privatizált műtrágyagyár körüli sikkasztási ügy miatt tartják fogva (a gyár 280 millió dolláros magánosítása a kaotikus orosz privatizáció csúcspontja volt). Az államügyészek Lebegyev letartóztatásának ideje alatt kihallgatták Mihail Hodorkovszkijt is, a Jukosz elnökét.

A politika figyelmezetése

Elemzők szerint a Jukosz-affér figyelmeztetés lehet az orosz gazdasági elit számára, hogy maradjon távol a politikától, és ne próbálja meg befolyásolni a decemberi parlamenti, valamint a 2004-es elnökválasztásokat. Hodorkovszkij, aki Oroszország leggazdagabb embere, idén csatlakozott az orosz liberális ellenzékhez.