Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Most az adóhatóság vizsgálja a Jukoszt

2003.07.16. 15:14
Az orosz adóhatóság is vizsgálatot kezd a Jukosznál. Az orosz üzletemberek szerint Putyin által támadott olajcég vezetőjének, az egyik leggazdagabb orosznak, Mihail Hodorkovszkijnak a BBC szerint az a legfőbb bűne, hogy túl közel került a liberálisokhoz. Tény: az üzletember mellett a liberálisok álltak ki elsőként.
Az orosz adóellenőrök államügyészi kérésre tüzetesen átvizsgálják az olajóriás Jukosz könyvelését - jelentette a BBC. Az átfogó adóvizsgálat komoly következményekkel járhat a nagyvállalat számára, amelyet sikkasztással gyanúsított meg az orosz kormány. A BBC szerint azzal, hogy az orosz rendőrség lerohanta a Jukosz központi irodáját és kihallgatta Mihail Hodorkovszkijt, a vállalat vezérigazgatóját, a két fél közötti feszültség további növekedéséhez vezetett.

A Vlagyimir Putyin elnökhöz korábban közel álló Jukosz most társadalmi válság kirobbantásával vádolta meg az államfőt. Miután Hodorkovszkij egy nemzetközi találkozó után kedden visszatért Oroszországba, az nyilatkozta, hogy rendben szeretné tovább folytatni munkáját. "A befektetők idegesen reagáltak a történtekre, de mi ellenőrzésünk alatt tartjuk a helyzetet" - mondta a vezérigazgató.

További vizsgálatokra készülhet az olajcég

A Jukosz a BBC szerint egész vizsgálatsorozat elé néz. A vállalat egyik fő részvényesét, Platon Lebegyevet egy 1994-es műtrágyagyári privatizációs üggyel kapcsolatban helyezték vád alá. Oroszországban minden ellenőrzés igen rémisztő, az adóhatóságok megingathatatlanságukról és kíméletlen módszereikről ismertek.

A állami hadjáratra adott válaszként megjelent egy, a Jukoszt támogató nyílt levél, amelyet főként orosz liberálisok, többek között a politikus Vlagyimir Rizkov és a közgazdász Jevgenyij Jaszin jegyzett. Az aláírók szerint az ilyen félreérthetetlen cselekedetek további erőt adnak az embereknek, mert nem akarják, hogy a félelem, ami korábban is meghatározta életüket, jelen legyen a jövőben is.

Hodorkovszkij bűne, hogy a liberálisokhoz húz?

A kommunizmus 1991-es összeomlása óta folyamatos az összecsapás a nagyvállalatok és a Kreml között. Ezek között a legutóbbi, Jukosszal történő pengeváltás a legvitatottabb. Vlagyimir Putyin 1999-es hatalomra kerülése óta a befolyásos iparmágnások, mint Mihail Hodorkovszkij, visszavonultak a közélettől, de sikeresebbek az üzleti életben.

A Jukosz prosperálása révén Hodorkovszkij a Oroszország egyik leggazdagabb emberévé vált, és részben ennek következtében került szembe a kormánnyal. A jelenlegi helyzet oka az is, hogy Hodorkovszkij egyre inkább jobban kötődik a liberális mozgalomhoz, ami igencsak ellentétes Putyin elnök autoriter vezetési stílusával - írja a BBC.