Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Újabb Jukosz-vezetőt vádolnak

2003.10.20. 12:33
Az orosz ügyészség Vaszilij Saknovszkijt több tízmillió rubeles adócsalással vádolja, közölte a Financial Times.
Az ügyészség szerint Saknovszkij 1998 és 2000 között huszonkilencmillió rubelnyi (965 ezer dollár) adót nem fizetett be. Saknovszkij a Jukosz moszkvai leányvállalatának vezetője, és a Menatep-részvények hét százalékának tulajdonosa (a Menatep pénzügyi csoport a Jukosz hatvan százalékos tulajdonosa).

Rajtaütésszerű vizsgálat

A főügyészség október közepén rajtaütésszerű vizsgálatot hajtott végre a Jukosz irodái ellen. A nyomozók előzetes értesítés nélkül, fegyveres biztosítás mellett hatoltak be a Zsukovka településen levő irodákba, ahol a Menatep őrizetben levő elnöke, Platon Lebegyev ügyvédjének irodáit kutatta át.

Politikai okok?

Lebegyevet nagy összegű csalással, előre kitervelt anyagi károkozással, adócsalással és bírósági döntés végre nem hajtásával vádolják. A Jukosz szerint politikai okokból támadják folyamatosan a vállalatot. Egyes elemzők szerint a cég elleni akció hátterében azoknak az egykori KGB-s személyeknek a támadása áll, akik Putyin elnök, volt KGB-főnök árnyékában vonultak be a Kremlbe, és meg akarják nyirbálni a Jelcin-éra alatt nagy politikai befolyást szerzett oligarchia hatalmát.