Benedek
-5 °C
5 °C

Lefoglalták a Jukosz-részvények 53 százalékát

2003.10.30. 18:11
Az Interfax hírügynökség szerint az orosz ügyészség lefoglalta az orosz Jukosz olajvállalat irányító pakettjét, amelyek a teljes részvényállomány mintegy 53 százalékát képviselik. A Jukosz-papírok árfolyama zuhan.
Lefoglalta az orosz ügyészség a Jukosz olajipari vállalat irányító pakettjét, melyek a részvények 53 százalékát jelentik.

A részvények állítólag áttételesen Mihail Hodorkovszkij, a vállalat letartóztatott elnökének birtokában vannak, bár két offshore céget jelöltek meg tulajdonosként. A Jukosz a törvények durva megsértésének minősítette a lépést, míg az ügyészség elzárkózott a további információk kiadásától. A Jukosz-részvények délután 10 százalékos mínuszban forogtak a börzén.

Két hónapig börtönben

Mint az Index korábban megírta, a Jukosz vezérigazgatójának letartóztatását október 25-én rendelte el a bíróság a főügyészség megkeresése alapján. A döntés szerint Hodorkovszkijt két hónapra, december 30-ig fosztják meg szabadságától. A milliárdos vállalkozót a vizsgálati fogság idejére a moszkvai Tengerész Csönd börtönbe csukták.

Az orosz főügyészség bűncselekmények egész sorával, egyebek között sikkasztással, adócsalással, sőt hamisítással vádolja a Jukosz 40 éves elnökét, aki a vád szerint egymilliárd dollárral károsította meg az orosz államot.

Az ügyészség korábban már vádat emelt a Jukosz két vezetője ellen. Platon Lebegyevet, a Menatep elnökét már júliusban letartóztatták, Vaszilij Sahnovszkijt, a cég egyik részvényesét és igazgatósági tagját pedig egy héttel ezelőtt vádolták meg adócsalással.

A Jukosz elleni eljárás mögött a legtöbb elemző szerint az áll, hogy Hodorkovszkij, aki nyolcmilliárd dolláros vagyonával Oroszország leggazdagabb embere, nem volt hajlandó anyagilag támogatni Putyin újraválasztási kampányát, miközben nyíltan kiállt a duma két jobboldali ellenzéki pártja, a Jabloko és a Jobboldali Erők Szövetsége mellett.