Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Rothschild ellenőrzi a Jukoszt?

2003.11.03. 08:38
Mostantól Lord Jacob Rothschild rendelkezik a Mihail Hodorkovszkij birtokában lévő, de befagyasztott 44 százaléknyi Jukosz-paketten alapuló szavazati jogokkal az orosz olajcégben - értesült a brit Sunday Times.
Az egy hónapokkal korábban kötött, de eddig nyilvánosságra nem került megállapodás értelmében ugyanis a brit pénzemberre szállnak e jogok, ha Hodorkovszkijt - akit, mint ismeretes, tíz napja letartóztattak - megakadályozzák ezek gyakorlásában.

Az orosz külügyi szóvivő szombaton visszautasította az USA külügyminisztériumának előző nap megfogalmazott bírálatát a legnagyobb orosz olajvállalat, a Jukosz fő tulajdonosának és vezérigazgatójának letartóztatása, majd a tulajdonában lévő részvénycsomag befagyasztása miatt. Washington, majd ezt követően a német kormány pénteken felszólította az orosz vezetést, tegyen meg mindent azoknak az aggodalmaknak az eloszlatására, hogy a letartóztatás és a részvények befagyasztása mögött politikai okok húzódnak meg. Mihail Kaszjanov miniszterelnök pénteken ugyancsak aggasztónak nevezte a lépést.

Nőtt az árfolyam

A csütörtöki esés után pénteken mindennek ellenére 1,9 százalékkal emelkedett az orosz tőzsde irányadó RTS indexe és 4,67 százalékkal zártak magasabban a Jukosz-részvények, amiben meghatározó szerepet játszott, hogy Vlagyimir Putyin orosz és külföldi bankárokkal találkozva ígéretet tett: hamarosan liberalizálják a Gazprom földgázipari óriásvállalat részvényeinek kereskedelmét és a külföldiek is szabadon vásárolhatnak majd azokból. Az államfő leszögezte: változatlanul elkötelezett a piacgazdaság és a reformok mellett, a Jukosz-ügy egyedi eset, nem jelez változást az orosz politikában. Putyin régi szövetségesét, Dmitrij Medvegyevet nevezte ki kabinetfőnökévé a csütörtökön menesztett Alekszandr Volosin helyébe, akit még Borisz Jelcin állított posztjára.

Változó besorolás

A nemzetközi hitelminősítők a jelek szerint nem egységesek a fejlemények megítélésében. A Moody's, amely nemrég befektetésre ajánlott besorolást adott Oroszországnak, elszigetelt esetnek tekinti a történteket, és megerősítette korábbi döntését. A Fitch ezzel szemben közölte, hogy az orosz hatóságok fellépése miatt továbbra sem követi a Moody's példáját, a Standard and Poor's pedig negatív előjellel figyelőlistára vette a Jukosz hosszú lejáratú hiteleinek BB besorolását.