Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Veszélyben a Jukosz szerződései?

2003.11.06. 12:35
A Rossziszkaja Gazeta szerdai értesülései szerint az orosz természeti kincsek minisztériuma felmondaná a Jukosz olajkitermelésre vonatkozó koncessziós szerződéseit.
Vitalij Artyukov miniszter a lap szerint közölte: a jelenlegi helyzetben az olajcég valószínűleg nem tudja a szerződésekben vállalt kötelezettségeit teljesíteni, így nagyon valószínű, hogy a megállapodásokat felmondják majd. "Nyilvánvaló, hogy egy társaság részvényeinek többségét lefoglalják, akkor az már nem tekinthető partnernek" - mondta a miniszter.

A céget tönkretenné

Timerbulat Karimov, az Aton brókercég elemzője a BBC-nek elmondta: a Jukosz szempontjából végzetes következményei lennének a szerződések felmondásának. "Persze nem tudjuk, a miniszter pontosan milyen szerződésekről, és mely olajmezőkről beszélt" - tette hozzá. A hír hatására a cég papírjainak árfolyama hat százalékkal esett. A Jukosz szóvivője szerint nincs ok a koncessziók megvonására.

Putyin cáfol

Az Olaszországban tartózkodó Vlagyimir Putyin orosz elnök cáfolta a szerződés felmondásáról szóló híreket. "Nem hinném, hogy ilyesminek kellene történnie, az orosz állam ugyanis nem akarja tönkretenni a Jukoszt. Úgy vélem, a kormány tartózkodni fog az ilyen drasztikus lépésektől" - mondta az elnök sajtótájékoztatóján.