Szilárda
0 °C
6 °C

Hodorkovszkij börtönben marad

2003.11.12. 12:52
Kapcsolódó cikkek (1)
Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz orosz olajvállalat egykori, letartóztatott elnöke legalább az év végéig vizsgálati fogságban marad, a moszkvai városi bíróság ugyanis kedden elutasította az üzletember ügyvédeinek fellebbezését. A vállalat új vezetői közben bejelentették, jövőre 12 százalékkal bővítenék a termelést.
Ügyvédei azt kérték, hogy a moszkvai városi bíróság engedje szabadon Hodorkovszkijt óvadék vagy kezességvállalás ellenében. A legnagyobb orosz olajcég elnökéért 50 közéleti személyiség, köztük több parlamenti képviselő, valamint a Jukosz mintegy 300 dolgozója vállalt volna kezességet.

Fogságban a választásokig

A moszkvai bíróság keddi zárt tárgyalásán azonban elutasította a kérést és érvényben hagyta azt a korábbi bírósági döntést, amelynek alapján Hodorkovszkijt két hónapig fogva tartják. A vádlottnak nem engedték meg, hogy a tárgyaláson jelen legyen, de zárt tévéláncon keresztül nyomon követhette azt.

Megfigyelők szerint a nyilvánvalóan politikai indíttatású Jukosz-ügy eddigi alakulása alapján szinte semmi esély nem volt arra, hogy Hodorkovszkijt szabadon engedjék akár óvadék, akár kezesség vagy egy olyan ígéret ellenében, hogy nem hagyja el az országot.

Egyes elemzők lehetségesnek tartják, hogy Hodorkovszkij csak a jövő tavaszi elnökválasztás után nyeri vissza szabadságát.

Emelik a termelést

Közben a cég közelmúltban kinevezett új vezérigazgatója, Simon Kukes azt mondta, hogy a termelést 2005-ben legalább 9-10 százalékkal bővítik. A Jukosz jövőre 12 százalékkal növeli olajtermelését, ami azonban elmarad az ideitől.

Az olajvállalat az idei évre napi 1,6 millió hordó termeléssel számol, ami 15 százalékos növekedés tavalyhoz viszonyítva. Az orosz természeti erőforrások minisztériuma szerdán azt közölte, hogy felülvizsgálja a Jukosz leánycége, a Tomszknyefty szibériai olajlelőhelyeinek a koncesszióját.

Vitalij Artyuhov természeti erőforrások minisztere a múlt héten már jelezte, hogy az óriáscég elvesztheti egyes szibériai olajlelőhelyeinek a koncesszióját, miután jelentős részvényesi tulajdonhányadát befagyasztották. - Egy vállalat, amelynek ellenőrző pakettjét befagyasztották, aligha megfelelő szerződő partner a koncessziós hatóság számára - jelentette ki akkor a miniszter.

Erősödő KGB-sek

Az orosz tudományos akadémi sziciológiai intézete kedden nyilvánosságra hozott tanulmányában kijelentette, az orosz államigazgatási és üzleti elit egynegyede szovjet titkosszolgálati múlttal rendelkezik. A rettegett egykori szovjet erőszakszervezet volt tagjai gondoskodtak a milliárdos oligarchák elleni támadássorozatról, a független tömegtájékoztatás szájának betapasztásáról és arról, hogy a nemzetközi tőke jelenléte minimális legyen az orosz gazdaságban.

A szociológusok szerint éppen ez a volt KGB-s réteg az a befolyásos politikai erő, amely Mihail Hodorkovszkij volt Jukosz-elnök letartóztatása mögött áll. Hodorkovszkij ugyanis nyíltan támadta a Putyin-rezsim KGB-s szárnyát. Az a tény, hogy Putyin az olajmágnás őrizetbe vétele által keltette hullámokat csillapítani igyekszik, arról tanúskodik: már az elnök sem képes teljesen ellenőrizni a nagy hatalomra szert tett KGB-seket.