Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Decemberben bíróság elé állítják Hodorkovszkijt

2003.11.25. 15:50
Kapcsolódók (1)
Befejeződött a különböző bűncselekményekkel vádolt Mihail Hodorkovszkij, Oroszország leggazdagabb embere ügyében indított nyomozás, és lehetséges, hogy a Jukosz olajipari óriáscég egykori elnökét már decemberben bíróság elé állítják.
Kedden az orosz főügyészségen ügyvédei jelenlétében közölték az október 25. óta letartóztatásban lévő oligarchával, hogy befejeződött a rendőrségi vizsgálat, s Hodorkovszkij jogászaival együtt megkezdte a nyomozati anyag áttanulmányozását.

Letartóztatásakor az orosz büntetőtörvénykönyv hét cikkének megsértésével - egyebek között adócsalással és 280 millió dolláros sikkasztással - vádolták meg Hodorkovszkijt. Nem sokkal később Vlagyimir Kolesznyikov főügyészhelyettes úgy nyilatkozott, hogy ha a nyomozás a terveknek megfelelően halad, akkor már decemberben megkezdődhet a tárgyalás.

Az orosz vezetést, és személy szerint Putyin elnököt is sok bírálat érte a Hodorkovszkij elleni eljárás miatt, amely mögött sok megfigyelő politikai szándékot sejt, azt a törekvést, hogy politikai ambícióiért megbüntessék az ellenzéki pártokat pénzelő oligarchát.