Laura, Alida
15 °C
32 °C

Törölték a Jukosz-Szibnyefty fúziót

2003.12.09. 16:42
Végleg lekerült a napirendről a Jukosz orosz olajóriás és a kisebb, rivális Szibnyefty tervezett fúziója, jelentette az Eho moszkvai rádióállomás a tárgyalásokhoz közel álló forrásokra hivatkozva.
A rádió szerint a két vállalat Londonban tárgyaló illetékesei megállapodtak, hogy a két héttel ezelőtti felfüggesztést véglegesítik, egyesülés nem lesz, és ezentúl külön úton járnak. A Szibnyeft egyelőre nem kommentálta, a hírt a Jukosz-nál azonban, a hír elhangzása után, azt mondták, hogy nem tudnak a fejleményről. - A Jukosz fő részvényesei nem tájékoztatták a vállalat vezetőségét, hogy a Szibnyefty-ügyletnek vége volna - mondta a Jukosz szóvivője, Alekszandr Sadrin a Reuters hírügynökségnek. A Jukosz részvényei a hír hallatára 4,5 százalékkal, 10,20 dollárra estek vissza a moszkvai értéktőzsdén. A fúziót november végén függesztette fel a Szibnyefty, azután hogy a Mihail Hodorkovszkijt, a Jukosz azóta lemondott elnökét adócsalás gyanújával őrizetbe vették. A tizenegymilliárd dolláros fúzióval a legnagyobb orosz olajvállat jött volna létre, napi olajtermelése elérte volna a 2,3 millió hordót – ezt csak a BP, az Exxon és a Shell előzi meg a világon.

Letartóztatás

A legnagyobb orosz olajipari konszern, a Jukosz első emberét 2003. október 25-én tartóztatták le. Oroszország leggazdagabb emberét az orosz főügyészség többek között sikkasztással, adócsalással, sőt hamisítással vádolja. Az orosz mágnás szerint azonban meghurcoltatásának oka politikai. Hodorkovszkij ugyanis Vlagyimir Putyin elnök politikai ellenfeleit támogatta.

Az amerikaiak visszavonultak

A letartóztatás első következményeként a ChevronTexaco, illetve az ExxonMobil beszüntetette a tárgyalásokat a tervezett Jukosz-Szibnyefty huszonöt százalékos felvásárlására. A két amerikai olajvállalat részesedésének értéke nagyjából tizenegymilliárd dollár lett volna, az üzlet így a legnagyobb külföldi befektetésé válhatott volna oroszországi vállalatba. Akkor még úgy tűnt, a Jukosz és a Szibnyefty az év vége előtti egyesülése gond nélkül lezajlik, és így a legnagyobb orosz olajvállalat jött volna létre.

Felfüggesztik

November 28-án azonban a Szibnyefty közölte, hogy felfüggeszti a tavasszal bejelentett egyesülést a Jukosz olajtársasággal. A vállalat közgyűlésén, amely eredetileg arra volt hivatva, hogy lezárja a folyamatot, bejelentették az egyesülés „átmeneti felfüggesztését”. A felfüggesztés közvetlen oka, meg nem erősített hírek szerint, az volt, hogy a Jukosz nem akarta átengedni az egyesült vállalat vezetését a Szibnyefty fő részvényeseinek, akiket állítólag a Kreml is támogat. A Jukosz szóvivője sietett közzétenni, hogy egyoldalú döntésről van szó, és a Szibnyeftynek egymilliárd dollár kötbért kellene fizetnie. A Jukosz részvényei a hír hatására további hét százalékkal estek.

A Szibnyefty visszalépésével kapcsolatban akkor felmerült, hogy esetleg a Kreml lépett közbe, hogy így büntesse a Jukoszt. Mások ugyanakkor úgy vélték, a Szibnyefty magától döntött az üzlet lefújásáról, mert a történtek után túl kockázatosnak ítélte. A harmadik verzió arról szólt, hogy Roman Abramovics, a Szibnyefty főrészvényese szeretett volna jobb feltételeket kikényszeríteni.

Államérdek?

A Jukosz részvényesei már kifizettek 3 milliárd dollárt és 26 százaléknyi saját részvényt is adtak a Szibnyefty 92 százalékáért. A helyzetet azonban bonyolítja, hogy a Jukosz-nak ötmilliárdos adómulasztása és a korábbi csalási vádakban megjelölt egymilliárd dolláros károkozása együtt már lehetővé teszi, hogy az orosz állam igényt tartson a Jukosz-részvények 20-26 százalékára. November elején az ügyészség zárolta a részvények 40 százalékát is, így de lényegében a Szibnyefty fő részvényese, Roman Abramovics maradt az esetleg egyesülő cég cselekvőképes fő részvényese.

A Jukosz részvények 44 százalékát birtokló Menatep holding (mely mögött Hodorkovszkij és szövetségesei állnak) szóvivője sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta a Jukosz-Szibnyefty egyesülés teljes felmondásának hírét. A moszkvai Renaissance Capital befektetési bank elemzője, Adam Landes szerint a jelek szerint a fő cél az, hogy a Menatep részvényesi státusát felszámolják. Ennek érdekében a hatóságok mindent meg fognak tenni a Menatep fő vagyontárgya, a Jukosz értékének csökkentése és tartozásainak növelése érdekében.