Auguszta
-3 °C
2 °C

Vége a Jukosz-Szibnyefty jegyességnek

2003.12.16. 09:46
Kapcsolódó cikkek (1)
Előzetes megállapodást írt alá a Jukosz és a Szibnyefty arról, hogy lemondanak tervezett egyesülésükről, értesült a Reuters.
A hírügynökség forrása szerint a Jukosz ragaszkodik ahhoz, hogy a Szibnyefty kártérítést fizessen - a fúziós megállapodást ez utóbbi mondta fel a múlt hónapban -, az orosz Vedomosztyi üzleti napilap viszont úgy tudja, már nincs szó az egymilliárd dolláros kompenzációról.

Kibúvók

A Jukosz és a Szibnyefty tavaly áprilisban egyezett meg a fúzióról - a világ negyedik legnagyobb olajcégét hozták volna létre -, ám októberben teljesen megváltozott a helyzet. A Jukosz fő tulajdonosát és elnökét, a leggazdagabb orosznak számító Mihail Hodorkovszkijt - Putyin politikai ellenfelét - letartóztatták, részvénycsomagját zár alá vették, a társaságnál egymást érik a házkutatások, újabban pedig már ötmilliárd dollárnak megfelelő adóhátralékot is emlegetnek.

A Szibnyefty főnöke, Roman Abramovics - aki a Chelsea futballklub megvásárlásával vált híressé - a múlt hónapban még azt javasolta, hogy kisebbségi partner létükre ők adnák az összeolvadt cég vezetését - ezt az ajánlatot azonban szakértők már csak kibúvókeresésként értékelték.