Gerzson
-3 °C
2 °C

Beadják a derekukat az orosz olajcégek

2004.01.19. 08:43
Kapcsolódók (1)
Az orosz hatóságok kemény fellépése a jelek szerint elérte célját: az orosz olajcégek mindinkább lemondanak arról, hogy kihasználják az adótörvényekben fellelhető joghézagokat.
A második legnagyobb olajvállalat, a Lukoil a múlt héten közölte, hogy a továbbiakban nem veszi igénybe az úgynevezett adóoptimalizációt, amelyet a vállalatok széles körben használnak adóterheik csökkentésére. A Reuters szerint hamarosan más olajcégek is követni fogják a példát.

Az elemzők véleménye, hogy a Jukosz-ügy nyomán a nagyvállalatok kénytelenek rádöbbenni: erősen beszűkült a Jelcin-érában kialakult szinte korlátlan mozgásterük, és magatartásukat mindinkább a Kreml elvárásaihoz igazítják. Az oroszok ismét megtanulták, hogy a törvények igen hajlékonyan alkalmazhatók azok ellen, akik kihívják maguk ellen a Kreml haragját és a bírói függetlenség korántsem határtalan - mutatnak rá az elemzők. A megfélemlített oligarchák ma már egymást túllicitálva biztosítják támogatásukról a márciusi elnökválasztáson biztos befutónak látszó Putyint.

Zsarolás?

Putyin elnököt a hírek szerint elsősorban az bőszítette fel, hogy Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz jelenleg letartóztatásban lévő volt vezérigazgatója sikeresen lobbizott a dumában a viharosan gazdagodó olajcégek erőteljesebb megadóztatása ellen. A kialakult helyzetben nem okozott meglepetést, hogy a moszkvai bíróság Hodorkovszkij kérelmét elutasítva meghosszabbította előzetes letartóztatását. A cég körül azonban így is szorul a hurok: az adóhatóságok 98 milliárd rubelt (3,4 milliárd dollár) követelnek tőle, amennyivel szerintük az adóoptimalició lehetőségét igénybe véve csökkentette adóbefizetését. A Jukosz a követelést - amely csaknem éves nyereségével egyenlő - zsarolásnak minősítette, és a döntés visszavonását sürgette, az adóhatóság azonban végül várhatóan le fogja hívni a cég számlájáról az összeget.