Géza
-12 °C
-4 °C

Részesedést Hodorkovszkijért

2004.02.16. 09:31
A Jukosz részvényesei eladnák részesedésüket az olajvállalatban a volt vezető, Mihail Hodorkovszkij szabadon bocsátásáért cserébe. A részvényesek ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.
Az orosz Jukosz olajvállalatot ellenőrző holding, a Menatep Ltd tulajdonosai készek eladni a részesedésüket a volt Jukosz-vezér, Mihail Hodorkovszkij szabadon bocsátásáért cserébe - jelentette az Interfax hírügynökség hétfőn, a Menatep egyik főrészvényesére, Leonyid Nyevzlinre hivatkozva.

Mihail Hodorkovszkij régóta nem részvényese az ostromlott Jukosz óriáscéget ellenőrző Menatep csoportnak, és a gibraltári bejegyzésű holding tulajdonosai között egyáltalán nincs már magánszemély, korábbi közlések szerint.

Kik a részvényesek?

A csalással vádolt volt Jukosz-vezér védője, Anton Drel múlt héten, csütörtökön közölte az ANI olajhírügynökséggel, hogy a periratokhoz csatoltak egy olyan Menatep-cégkivonatot, amely tanúsítja: Hodorkovszkij tavaly október 20. óta nem részvényese a holdingnak, amely az 1990-es években általa kiépített pénzügyi birodalom központját alkotta.

Drel egyidejűleg a The Moscow Timesban feltárta, hogy Hodorkovszkij még néhány nappal szibériai letartóztatása előtt kivált a Menatep csoportból, amelyen keresztül korábban a Jukosz-t ellenőrizte. A részvényátruházási ügyletet ugyanazon a napon bonyolították le, amikor az orosz főügyészség bejelentette, hogy kihallgatásra idézi be Hodorkovszkijt - mondta az ügyvéd.

A Menatep röviddel Hodorkovszkij letartóztatása és megvádolása után maga is jelezte: Hodorkovszkij átruházta a rábízott, 50 százaléknyi Menatep-részvényt birtokló különleges alap ellenőrzését. Drel szerint Hodorkovszkij megvált a személyes tulajdonában lévő 9,5 százalékos Menatep-pakettől is.

Most nem világos, kik a Menatep tulajdonosai. A Menatep többi főrészvényese, egy 2002 nyarán közzétett lista szerint Leonyid Nyevzlin (8 százalék), Platon Lebegyev (7 százalék), Vlagyimir Dubov (7 százalék), Mihail Brudno (7 százalék) és Vaszilij Sahnovszkij (7 százalék) volt.

Elfogató parancs és börtön

Az orosz főügyészség mindnyájukat csalással és adócsalással vádolta meg a Jukosz ellen tavaly július eleje óta zajló jogi-politikai hadjárat keretében. Sahnovszkij megúszta egy év felfüggesztett szabadságvesztéssel, de a többieket súlyosabb büntetés fenyegeti. Hodorkovszkij és Lebegyev börtönben várja a tárgyalást, Nyevzlin, Dubov és Brudno ellen nemzetközi körözést adtak ki.

Drel hangsúlyozta, hogy a Menatep tulajdonosi szerkezetének változása a Jukosz feletti ellenőrzést nem érintette, de nem árulta el, kinek a kezében vannak most a Menatep részvényei. Azt Nyevzlin mondta még korábban az Interfaxnak, hogy a Menatep részvényeseinek regisztere nem tartalmaz többé természetes személyeket. Elemzők szerint a részvényeket vagyonkezelő cégekre ruházhatták át bizalmi ügylet keretében.

A Menatep a 2002-es közlés szerint a Jukosz 61 százalékát birtokolta két offshore cégen keresztül. Egy tavalyi részvénykibocsátás, illetve a Szibnyefty olajcég részben részvénycserés megszerzése nyomán a holding részesedése 44,1 százalékra csökkent a Jukosz-ban. Hodorkovszkij megvádolása után a főügyészség zárolta a Jukosz-részvények 44 százalékát, biztosíték gyanánt az államnak Hodorkovszkij és társai által gyaníthatóan okozott kár megtérítésére. A Menatep panaszára azonban az ügyészek 4,5 százaléknyi részvény zárlatát feloldották. Drel szerint meglehet, hogy az egész zárolás jogellenes volt, miután annak időpontjában Hodorkovszkij már nem rendelkezett Menatep-részvényekkel.