Emma
9 °C
26 °C

Államosíthatják a Jukoszt?

2004.04.21. 13:22
A Jukosz adósbesorolásának ötfokos degradálása még az 1998-as állami törlesztésmulasztás és rubeldevalválás utáni lefokozásoknál is sokkolóbb - írta a The Moskow Times.
A Standard and Poor's BB- rátáról CCC-re fokozta le a Jukosz adósrátáját, de a Moody,s is Ba1-ről B1-re degradálta. A The Moskow Times szerint ez a legnagyobb csapás azóta, hogy 1998-ban a rubel devalválása miatt leminősítették az olajvállalatot.

A hitelminősítők azért döntöttek a Jukosz besorolásának megváltoztatásába, mert a moszkvai bíróság a múlt héten befagyasztotta a cég vagyonát, míg egy másik perben döntést nem hoz. Az adóügyi minisztérium ugyanis 3,5 milliár dollárnyi adóhátralékot és bírságot hajtana be a cégtől. A bíróság még azt is megtiltotta a Jukosznak, hogy eladja vaygontárgyait.

Fizetésképtelen?

A cég ezzel a hitelminősítők szerint a fizetésképtelenség határán van. Ez a minősítés természetesen megnehezíti a további kölcsönök felvételét. A The Moskow Times szerint még a már lekötött 2,6 milliárd dollárnyi szindikált hitelt is érintheti az új fejlemény.

A Standard and Poor's szerint, ha csődeljárást indítanak a Jukosz ellen, mert nem tudja kifizetni adósságait, akkor fennáll a veszélye, hogy államosítják a vállalatot. Elena Anankina, a Standard and Poor's elemzője szerint ez az első támadás a Jukosz ellen azóta, hogy a vezetőinek meghurcolása óta. Mihail Hodorkovszkíj és Platon Lebegyev már több hónapja vannak előzetes letartóztatásban. Az első per májusban lesz, majd júniusban indul Hodorkovszkíj pere.

Egyes elemzők szerint nem megy csődbe a Jukosz, hiszen 500 millió dollárnyi készpénzzel rendelkezik, és óriási olajtartalékai vannak. Elena Anankina szerint is az orosz kormány magatartásától függ az olajipari óriás jövője.

Alexei Kudrin pénzügyminiszter szerint a társaságnak meg kell engedni vagyonának eladását, ha nem tudja kifizetni adósságait.