Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Dollármilliárdokat követelnek a Jukosztól

2004.05.05. 14:13
Kapcsolódó cikkek (1)
Akár a Jukosz csődjéhez is vezethet, ha a bíróság helyt ad az orosz állam adóhátralék követeléseinek az orosz olajóriással szemben. A tét az első körben 3,5 milliárd dollár, de az orosz Apeh tovább vizsgálódik.
Az orosz pénzügyminiszter szerint a Jukosz olajóriástól való adó számonkérés éppen csak megkezdődött az adóügyi minisztérium 2000-re vonatkozó, 3,5 milliárd dolláros hátralékbehajtási keresetével. Alekszej Kudrin a Kommerszant szerdai számában megjelent interjújában világosan értésre adta, hogy a tárcája alá rendelt adóhatóság az azóta eltelt évekre vonatkozólag is perelni fogja a Jukoszt az adófizetés alóli kibúvásért. A moszkvai döntőbíróság már a 3,5 milliárdos (fele részben bírságokból és büntetőkamatokból álló) adóhátralék-kereset múlt hónap közepi benyújtása nyomán befagyasztotta a Jukosz vagyoneladási jogát. Elemzők szerint ezt a büntetőszámlát a Jukosz szükség esetén még valahogyan ki tudná fizetni, de további adóbehajtási követelések esetleges megítélése már csődbe taszítaná.

A Jukosz szerint alaptalan az eljárás

A Jukosz következetesen hangoztatta, hogy kizárólag törvényes sémákat használt adózási kötelezettségének minimalizálására, és a kibújási vádakat "jogtalannak, alaptalannak és szelektívnek" minősítette. Kudrin azonban rámutatott: Oroszországban vannak példák arra, hogy a bíróság tartalmi szempontból semmisnek nyilvánított olyan üzleti módszereket, amelyek formailag nem sértették a törvényt. - Ezekben az esetekben az adott vállalat ki akart bújni az adófizetés alól, és ebből a célból hozott létre olyan cégeket, amelyekbe átvitte profitjának java részét. Ezek a cégek azután kedvezményeket kaptak a regionális kormányzatoktól - fejtegette a miniszter, aki szerint az adóhatóság úgy gondolja: bizonyítani tudja a bíróság előtt, hogy ezek a módszerek nem kereskedelmi célokat szolgáltak, hanem kifejezetten az adófizetés elkerülését. A Jukosz megnehezítette a helyzetét azzal, hogy elzárkózott a fizetéstől az adóminisztérium követelésére - vélte pénzügyminiszter, felszólítva a vállalkozókat a tanulságok levonására, mert az adómulasztók üldözése folytatódik.

Visszaszívott amnesztia terv

Kudrin egyben bagatellizálta korábbi utalását arra, hogy az orosz kormány kiegyezhet az oligarchákkal, akik az 1990-es évek vadprivatizációiban szerezték vagyonukat. - Egyelőre korai arról beszélni, miféle amnesztiáról lehet szó és milyen formában - ismételte meg a miniszter. Megfigyelők mindenesetre kételkedtek abban, hogy a Kreml igazából a Jukosz vagyonrészek visszaállamosítására törekedne, mert ezzel súlyos csapást mérne Oroszország pozíciójára a nemzetközi tőkepiacokon. Az orosz kormány sokkal inkább fokozni akarja a politikai nyomást Mihail Hodorkovszkij volt Jukosz-vezérre és más főrészvényesekre, hogy rábírja őket a cég feletti ellenőrzésük feladására - vélte a Financial Times, megjegyezve: az adókeresetre és a Jukosz-vagyon zárolására a privatizációs sikkasztás és nagystílű adócsalás gyanújával bebörtönzött Hodorkovszkij perének közeledtével került sor.