Ida
5 °C
7 °C

Vezetőváltás a Jukosz olajóriás élén

2004.06.24. 22:20
A volt orosz jegybankelnököt választották az olajóriás igazgatótanácsának elnökévé. A 66 éves Gerascsenkó megpóbálja megmenteni a csődtől a vállalatot.
A bajba jutott Jukosz orosz olajóriás részvényesi közgyűlése csütörtökön az igazgatótanács elnökévé választotta Viktor Gerascsenko volt jegybankelnököt, a cégvezetés elnökévé (vezérigazgatóvá) pedig Steven Theedet, a Jukosz-Moszkva (a moszkvai központot felölelő leányvállalat) eddigi elnökét.

Eddig mindkét tisztséget Simon Kukes töltötte be. Az éves Jukosz-közgyűlés előzőleg újjáválasztotta a 11 tagú igazgató tanácsot, beválasztva abba Gerascsenkót, aki több voksot kapott bárki másnál.

Megmenteni a csődtől

A 66 éves Gerascsenko korábban jelezte, hogy megválasztása esetén megpróbálja megmenteni a Jukoszt a csődtől. Ez akkor fenyegeti a céget, ha a moszkvai döntőbíróság jogerősen kötelezi az adóhatóság által rajta számonkért 3,4 milliárd dollárnyi hátralék rövid időn belüli kifizetésére. De a Jukosz vezetői kontaktusba léptek a kormánnyal egy olyan rendezés elérése érdekében, amely lehetővé tenné, hogy egyes vagyonrészek eladásával felhajtsák a - megfelelően ütemezendő - törlesztéshez szükséges összeget.

A nagytapasztalatú Gerascsenko, aki egykor a szovjet állami bank, majd két ízben is az orosz jegybank elnöke volt, ideális személy a Kremllel való egyezkedéshez, mert szaktekintélynek számít, sokat megőrzött befolyásából, és tökéletesen ismeri nemcsak a gazdaság, hanem a hatalom működését is.

Bár lojális a Kremlhez, és az oligarchák vagyonának lenyesését szorgalmazó Haza tömb színeiben lett dumaképviselő, független személyiség. A Jukosz-ügyről úgy vélekedett, hogy a cég csakugyan kihasználta az adóoptimalizálási sémákat, de ez jogi szempontból nem róható fel neki, és a helyzet még nem visszafordíthatatlan.

A vezetőségváltás egyben a Jukoszt ellenőrző Menatep holding pozícióját szilárdítja, mert főrészvényeseinek akaratát tükrözi. Médiajelentések szerint ugyanis a Menatep főrészvényesei - köztük a privatizációs és adócsalásért perben álló, bebörtönzött Mihail Hodorkovszkij volt cégvezér és Platon Lebegyev, holding volt feje - már május végén elhatározták Kukes menesztését, valamint Gerascsenko és Theede jelölését.