Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Putyin bosszúja, vagy az évszázad adócsalása? - végjátékához ért a Jukosz-sztori

2004.07.08. 11:38
A Jukosz olajipari óriás és az orosz kormány között hosszú hónapok óta dúló harc a végéhez közeledik. A kormány a vállalatot és annak vezetőjét, Mihail Hodorkovszkijt adócsalással vádolja. Az egykor legnagyobb orosz olajipari vállalat értéke a harmadára esett. Hogyan jutott a csőd közelébe a Jukosz, és miért fenyegeti börtön Oroszország leggazdagabb emberét, aki nem mellesleg Putyin elnök ellenzékének egyik legfőbb támogatója?
Csütörtökön járt le az a határidő, melyet az orosz hatóságok adtak a Jukosznak, hogy kifizesse közel hétmilliárd dolláros adótartozását.

Adótartozás

A hatóságok szerint az óriásvállalat Mihail Hodorkovszki A Jukosz azt állítja, hogy csak 800 millió dollár van készpénzben számláin. Ahhoz, hogy teljesíteni tudja tartozását, el kellene adnia ingóságait. A cég számláit azonban zárolták, vagyoneladási jogát befagyasztották. Emiatt pedig a cég folyamatos működése is lehetetlenné vált, hiszen még dolgozóinak bérét sem tudja kifizetni.

A cég arra is figyelmeztet, hogy csökkenti kitermelését és szállítását, sőt, csődöt jelentsen?

Figyelmeztetés

Oroszország olajkitermelésének húsz százalékát a Jukosz termeli napi 1,6 millió hordóval. Ezen kívül a cég adja az ország GDP-jének öt százalékát. De ezt még növelni is kívánta. A Jukosz tavaly

Ki Mihail Hodorkovszkij?
Tavaly őszig Mihail Hodorkovszkij volt Oroszország egyik legbefolyásosabb és visszaállamosítanák a céget. Ennek átadására azonban nem tudták rávenni Hodorkovszkijt.

Hodorkovszkij üzlettársainak egy részét időközben letartóztatták, köztük néhányat körözési listájára. Ám hiába van a Jukosznak új vezetése, a társaság azóta is folyamatos támadásnak van kitéve.

Politikai vagy gazdasági támadás?

Mihail Hodorkovszkij támogatói szerint Vladimir Putyin orosz elnök és bizalmasainak támadása a Jukosz ellen része annak a hadjáratnak, amit a Kreml folytat az orosz milliárdosok ellen. Vagyis azok ellen, akik bármilyen módon beleszólhatnának a politikába.

A BBC-Online szerint az oroszok egy része politikai motivációkat sejt a támadássorozat mögött. A többség azonban örül Hodorkovszkij letartóztatásának, mert nagy ellenszenvvel viseltetnek az oligarchák ellen. Általános vélemény Oroszországban, hogy a kilencvenes években a privatizáció a szabad rablás ideje volt.

A legtöbb elemző azonban inkább gazdasági okokat sejt az ügy mögött. Hodorkovszkij letartóztatása azután történt, hogy befejeződött a Jukosz és a Szibnyefty egyesülése. Ezzel a világ negyedik legnagyobb olajvállalata jött volna létre, és Oroszország olajkitermelésének harminc százalékát tartotta volna kézben.

Ráadásul az egyesített cég részvényeit külföldieknek akarták adni. A hírek szerint az Exxon Mobillal és a Chevron Texacóval kezdtek tárgyalásokat az ügyben. Elemzők szerint azonban a Kreml nem engedhette, hogy magánszemélyek az állam megkerülésével kezdjenek tárgyalásokat az Egyesült Államok óriáscégeivel az orosz olajról. A cél egyértelműnek tűnik: az állam bármi áron magának akarja az aranytojást tojó tyúkot.

Hodorkovszkij letartóztatása után az új vezetés

Vladimir Putyin
A vádakat Putyin természetesen visszautasítja, és állítja, nem céljuk a Jukosz tönkretétele. A Corrierre della Sera olasz napilapnak egymást túllicitálva biztosították támogatásukról Putyint.