Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Putyin bosszúja, vagy az évszázad adócsalása? - végjátékához ért a Jukosz-sztori

2004.07.08. 11:38
A Jukosz olajipari óriás és az orosz kormány között hosszú hónapok óta dúló harc a végéhez közeledik. A kormány a vállalatot és annak vezetőjét, Mihail Hodorkovszkijt adócsalással vádolja. Az egykor legnagyobb orosz olajipari vállalat értéke a harmadára esett. Hogyan jutott a csőd közelébe a Jukosz, és miért fenyegeti börtön Oroszország leggazdagabb emberét, aki nem mellesleg Putyin elnök ellenzékének egyik legfőbb támogatója?
Csütörtökön járt le az a határidő, melyet az orosz hatóságok adtak a Jukosznak, hogy kifizesse közel hétmilliárd dolláros adótartozását.

Adótartozás

A hatóságok szerint az óriásvállalat Mihail Hodorkovszki A Jukosz azt állítja, hogy csak 800 millió dollár van készpénzben számláin. Ahhoz, hogy teljesíteni tudja tartozását, el kellene adnia ingóságait. A cég számláit azonban zárolták, vagyoneladási jogát befagyasztották. Emiatt pedig a cég folyamatos működése is lehetetlenné vált, hiszen még dolgozóinak bérét sem tudja kifizetni.

A cég arra is figyelmeztet, hogy csökkenti kitermelését és szállítását, sőt, csődöt jelentsen?

Figyelmeztetés

Oroszország olajkitermelésének húsz százalékát a Jukosz termeli napi 1,6 millió hordóval. Ezen kívül a cég adja az ország GDP-jének öt százalékát. De ezt még növelni is kívánta. A Jukosz tavaly

Ki Mihail Hodorkovszkij?
Tavaly őszig Mihail Hodorkovszkij volt Oroszország egyik legbefolyásosabb és visszaállamosítanák a céget. Ennek átadására azonban nem tudták rávenni Hodorkovszkijt.

Hodorkovszkij üzlettársainak egy részét időközben letartóztatták, köztük néhányat körözési listájára. Ám hiába van a Jukosznak új vezetése, a társaság azóta is folyamatos támadásnak van kitéve.

Politikai vagy gazdasági támadás?

Mihail Hodorkovszkij támogatói szerint Vladimir Putyin orosz elnök és bizalmasainak támadása a Jukosz ellen része annak a hadjáratnak, amit a Kreml folytat az orosz milliárdosok ellen. Vagyis azok ellen, akik bármilyen módon beleszólhatnának a politikába.

A BBC-Online szerint az oroszok egy része politikai motivációkat sejt a támadássorozat mögött. A többség azonban örül Hodorkovszkij letartóztatásának, mert nagy ellenszenvvel viseltetnek az oligarchák ellen. Általános vélemény Oroszországban, hogy a kilencvenes években a privatizáció a szabad rablás ideje volt.

A legtöbb elemző azonban inkább gazdasági okokat sejt az ügy mögött. Hodorkovszkij letartóztatása azután történt, hogy befejeződött a Jukosz és a Szibnyefty egyesülése. Ezzel a világ negyedik legnagyobb olajvállalata jött volna létre, és Oroszország olajkitermelésének harminc százalékát tartotta volna kézben.

Ráadásul az egyesített cég részvényeit külföldieknek akarták adni. A hírek szerint az Exxon Mobillal és a Chevron Texacóval kezdtek tárgyalásokat az ügyben. Elemzők szerint azonban a Kreml nem engedhette, hogy magánszemélyek az állam megkerülésével kezdjenek tárgyalásokat az Egyesült Államok óriáscégeivel az orosz olajról. A cél egyértelműnek tűnik: az állam bármi áron magának akarja az aranytojást tojó tyúkot.

Hodorkovszkij letartóztatása után az új vezetés

Vladimir Putyin
A vádakat Putyin természetesen visszautasítja, és állítja, nem céljuk a Jukosz tönkretétele. A Corrierre della Sera olasz napilapnak egymást túllicitálva biztosították támogatásukról Putyint.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!