Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem halasztják el a Jukosz-pert

2004.07.12. 16:58
A moszkvai bíróság elutasította Mihail Hodorkovszkij ügyvédeinek azon keresetét, hogy halasszák el a pert. Közben a Jukosz adóhátraléka kifizetésének határidejét szeretné eltolni, de az orosz állam nem engedi.
A védők megpróbálták elhalasztani azt a pert, melyet Oroszország két leggazdagabb embere ellen folytatnak. Mihail Hodorkovszkijt és Platon Lebegyevet egy éve tartóztatták le adócsalás vádjával.

A védőknek egyszer már sikerült elhalasztani a pert, akkor arra hivatkoztak, hogy a harmadik vádlott ügyvédjének nem volt ideje megismerni az ügy iratait. A BBC Online szerint most Lebegyev legyengült egészségére hivatkoztak, de a bíróság hajthatatlan volt, és a per folytatása mellett döntött.

Lebegyev beteg

Mihail Hodorkovszkij és Platon Lebegyev
Oroszország leggazdagabb embere, Mihail Hodorkovszkij ellen adócsalás a vád. Az orosz kormány azzal vádolja a Jukoszt, hogy az 1990-es években kijátszotta az orosz törvényeket annak érdekében, hogy kevesebb adót fizessen. Az olajcégnek csütörtökig kellett volna kifizetnie 3,4 milliárd dolláros adóhátralékát. Ezt azonban nem tette meg, így a végrehajtük bármelyik pillanatban megjelenhetnek a cégnél, és lefoglalhatják vagyonát.

Mind a Jukosz, mind a bilincsben elővezetett Hodorkovszkij jelezte, keresi a megállapodást az állammal.

Platon Lebegyev, aki korábban Hodorkovszkij jobbkezének számított, egy éve van börtönben. Ügyvédje szerint védencének igencsak leromlott egészsége, túl beteg ahhoz, hogy folytatódjon a per. "Kritikus állapotban van, nehezen tud felkelni. Elképesztő, hogy a 21. században megtörténhet ilyen Oroszországban" - idézi az ügyvédet a BBC Online.

A bíróság azonban elutasította a kérést, és azt is, hogy Lebegyevet kiengedjék a börtönből.

Ajánlat a Jukosztól

A Jukosz nyolcmilliárd dollárt kínált 2000-2003 közötti adóhátraléka fejében az orosz hatóságoknak, ha hároméves részletfizetési lehetőséget kap - értesült az Interfax hírügynökség vasárnap az ostromlott olajcég egyik vezetőjétől. Theede biztosítékként állítólag felkínálta a Jukosz által válófélben lévő fúziós partnerében, a Sibneftben még birtokolt 35 százalékos részvénypakettet.

A kormány azonban nem egyezkedik, nem ütemezi át az olajcég tartozását.