Gusztáv
3 °C
7 °C

Nem halasztják el a Jukosz-pert

2004.07.12. 16:58
A moszkvai bíróság elutasította Mihail Hodorkovszkij ügyvédeinek azon keresetét, hogy halasszák el a pert. Közben a Jukosz adóhátraléka kifizetésének határidejét szeretné eltolni, de az orosz állam nem engedi.
A védők megpróbálták elhalasztani azt a pert, melyet Oroszország két leggazdagabb embere ellen folytatnak. Mihail Hodorkovszkijt és Platon Lebegyevet egy éve tartóztatták le adócsalás vádjával.

A védőknek egyszer már sikerült elhalasztani a pert, akkor arra hivatkoztak, hogy a harmadik vádlott ügyvédjének nem volt ideje megismerni az ügy iratait. A BBC Online szerint most Lebegyev legyengült egészségére hivatkoztak, de a bíróság hajthatatlan volt, és a per folytatása mellett döntött.

Lebegyev beteg

Mihail Hodorkovszkij és Platon Lebegyev
Oroszország leggazdagabb embere, Mihail Hodorkovszkij ellen adócsalás a vád. Az orosz kormány azzal vádolja a Jukoszt, hogy az 1990-es években kijátszotta az orosz törvényeket annak érdekében, hogy kevesebb adót fizessen. Az olajcégnek csütörtökig kellett volna kifizetnie 3,4 milliárd dolláros adóhátralékát. Ezt azonban nem tette meg, így a végrehajtük bármelyik pillanatban megjelenhetnek a cégnél, és lefoglalhatják vagyonát.

Mind a Jukosz, mind a bilincsben elővezetett Hodorkovszkij jelezte, keresi a megállapodást az állammal.

Platon Lebegyev, aki korábban Hodorkovszkij jobbkezének számított, egy éve van börtönben. Ügyvédje szerint védencének igencsak leromlott egészsége, túl beteg ahhoz, hogy folytatódjon a per. "Kritikus állapotban van, nehezen tud felkelni. Elképesztő, hogy a 21. században megtörténhet ilyen Oroszországban" - idézi az ügyvédet a BBC Online.

A bíróság azonban elutasította a kérést, és azt is, hogy Lebegyevet kiengedjék a börtönből.

Ajánlat a Jukosztól

A Jukosz nyolcmilliárd dollárt kínált 2000-2003 közötti adóhátraléka fejében az orosz hatóságoknak, ha hároméves részletfizetési lehetőséget kap - értesült az Interfax hírügynökség vasárnap az ostromlott olajcég egyik vezetőjétől. Theede biztosítékként állítólag felkínálta a Jukosz által válófélben lévő fúziós partnerében, a Sibneftben még birtokolt 35 százalékos részvénypakettet.

A kormány azonban nem egyezkedik, nem ütemezi át az olajcég tartozását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!