József, Bánk
-6 °C
0 °C

Zárolták a Jukosz vagyonát

2005.04.20. 08:08
A Jukosz elleni állami hadjárat újabb fejleményeként a moszkvai döntőbíróság zárolta a még megmaradt vagyon jelentős részét.

A moszkvai döntőbíróság zárolta a Jukosz vagyonának legnagyobb részét, miután az orosz olajvállalat korábbi legfőbb termelőegysége, a Juganszknyeftyegaz, illetve annak új tulajdonosa, a Rosznyefty állami olajcég 5,9 milliárd dollár kártérítést követel tőle. A felperesek azt állítják, hogy a Jukosz áron alul adta el a Juganszk által kitermelt olajat.

Állami kéz

A bíróság zárolta a Jukosz három termelőegységét, köztük a két legnagyobbat, a Tomszknyeftyet és a Szamaranyeftyegazt, valamint a cég hét olajfinomítója közül hármat, köztük a legnagyobbat, az Angarszkot. A döntés értelmében a Jukosz nem adhat el az érintett cégek részvényeiből. A zárolás nem terjed ki a Jukosz bankszámláira és a Mazeikiu Nafta litván olajfinomítóban birtokolt ellenőrző pakettre, amit a Lukoil szeretne megvásárolni. A döntőbíróság májusban tárgyal a kártérítési követelésről.

A Jukosz részvényei tegnap 6,5 százalékkal, hatéves mélypontra süllyedtek, így a cég piaci értéke jelenleg 1,1 milliárd dollár körül van. A cég elleni hadjárat kezdete óta mintegy 96 százalékot esett a részvény árfolyama. A napi egymillió hordó olaj kitermelésére képes Juganszkot tavaly decemberben kényszeraukción értékesítették a Jukosz 28 milliárd dollárra rúgó állítólagos adóhátraléka fejében, és végül a Rosznyefty állami olajcég tulajdonába került.

Ingyen vásárol

A mostani per célja megfigyelők szerint az, hogy a Jukosz még megmaradt része is a Rosznyefty, és ezen keresztül az állam kezébe kerüljön, ráadásul ingyen. A Jukosz egykori legfőbb tulajdonosa és vezérigazgatója, a másfél éve letartóztatásban lévő Mihail Hodorkovszkij és tulajdonostársa, Platon Lebegyev ügyében a jövő szerdán várható bírósági ítélet. Az ügyész vagyon eltulajdonítása és csalás címén korábban a kiszabható legnagyobb büntetést, tíz év börtönt indítványozott Hodorkovszkij ellen. Az ügyvédek a legrosszabbra számítanak, beleértve azt is, hogy pénzmosás címén újabb vádat emelnek ellene.