Valér
4 °C
8 °C

Végső roham a Jukosz ellen

2005.03.24. 08:14
Kapcsolódó cikkek (1)
Helyi források szerint az orosz állam megpróbálja csődbe kényszeríteni a Jukoszt. Elemzők szerint a több éve húzódó eljárás oka, hogy az állam így próbálja megszerezni az olajcég vagyonát.
Az orosz hatóságok helyi források szerint végső rohamra készülnek a Jukosz olajcég ellen, valószínűleg megpróbálják csődbe kényszeríteni annak érdekében, hogy rátehessék a kezüket a még meglévő vagyonára. Tavaly decemberben az orosz bíróság által elrendelt kényszeraukción 9,3 milliárd dollárért eladták a Jukosz legfőbb termelőegységét, a Juganszknyeftyegazt, amely végül a Rosznyefty állami olajvállalat kezébe került, de Jukosz a még megmaradt termelőkapacitása segítségével napi 600 ezer hordó olajat hoz felszínre Szibériában, és öt finomítóval rendelkezik.

A Kreml, amelynek célja a Jukosz tönkretétele mellett az orosz olajszektor fölötti ellenőrzés visszaszerzése, valószínűleg megpróbálja megszerezni ezeket a finomítókat. Erre a legjobb eszköz, hogy az esetleges csődeljárás esetén a Rosznyeftynek próbálják átjátszani a vagyont. Az állami olajcég a múlt héten 11 milliárd dollár összegű kártérítési keresetet nyújtott be egy moszkvai döntőbírósághoz a Juganszk nevében a Jukosz ellen, amely állítása szerint az alkalmazott transzferárak révén 1999 és 2003 között súlyos pénzügyi veszteségeket okozott a Juganszknak. Az orosz főügyészség a Vedomosztyi értesülései szerint a múlt héten levelet intézett a Jukosz két megmaradt termelőegysége, a Szamara és a Tomszknyefty vezetőihez, azt tanácsolva nekik, hogy kérjenek 11,5 milliárd dollár összegű kártérítést az anyacégtől ugyancsak a transzferárakra hivatkozva.

A kormány az elemzők szerint a csődeljárás révén nyerő helyzetbe kerülhet a Jukosz elleni hadjáratban, annál is inkább, mert kudarcba fulladt az olajcég kísérlete, hogy amerikai bíróságon találjon védelmet a vagyonelkobzás ellen. A houstoni bíróság a múlt héten elutasította a kért csődvédelmet, és a Jukosz illetékesei most úgy nyilatkoztak, hogy nem fellebbeznek a döntés ellen, ehelyett más fórumokhoz fordulnak. A cég bejelentette, hogy keresetet nyújtott be az európai emberi jogi bírósághoz.