Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Egyesül a Jukosz és a Szibnyeft

2003.04.22. 17:46
A világ negyedik legnagyobb olajtársasága jön létre az orosz Jukosz és a Szibnyeft egyesülésével. A második, illetve az ötödik legnagyobb orosz olajtársaság fuzionálását kedden jelentették be Moszkvában.
Az új vállalat az oroszországi nyersolaj egyharmadát termeli ki és ezzel a legnagyobb orosz vállalattá lép elő, közölte az MTI. A cég mértét tekintve meghaladja a jelenleg piacvezető Lukoilt, s az általa felszínre hozott napi olajmennyiség nagyobb lesz majd Kuvait kitermelésénél. Az új konszern neve JukoszSzibnyeft lesz és a vezérigazgatója Mihail Kodorkovszkij, a Jukosz, elnöke pedig Eugen Svidler, a Szibnyeft vezetője lesz.

A Szibnyeft részvényesei eladják a Jukosz papírok 20 százalékát 3 milliárd dollár készpénzért, a többit pedig kicserélik úgy, hogy a Szibnyeft papírokat 36,125 százalékon számítják be az új cégbe.

Tartanak a BP-től

Az év végéig bonyolítják le az orosz versenyfelügyeleti hatóság jóváhagyására váró üzletet, amelynek során a JukosSzibnyeft vezetése ígérete szerint " tisztességes ajánlatot " tesz a Szibnyeft kisebbségi részvényeseinek és az üzlet lebonyolítására egy befektetési bankot kérnek fel.

A Napi Online szerint az egyesülést a nyugati olajipari cégek megjelenésétől való félelem indokolta, a BP ugyanis az elmúlt hónapban a harmadik legnagyobb olajipari társaság megvásárlásával meglepetésszerűen komoly hídfőállást épített ki az orosz piacon.