Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Kadhafié a Juventus egy része

2002.05.14. 13:24
Növelte részesedését az olasz bajnok Juventus focicsapatában a kommunista-profétikus líbiai diktátor, Moamer el-Kadhafi ezredes. Az arab despota így az egyik legnagyobb egyéni tulajdonos a tőzsdei cégben. Kadhafi befektetési portfoliója becslések szerint 8 milliárd dollárra rúg, ennek oroszlánrészét az általa "hivatalosan" gyűlölt nyugati kapitalista gazdaságokban fektette be.
Kadhafi befektetési társasága, a Lafico január elején 22.9 millió euróért 6.4 millió darabot vásárolt az olasz egyesület értékpapírjaiból, s így 5.31 százaléknyi tulajdonrésszel rendelkezett. Ez emelkedett most 7.5 százalékra. A tőzsdén decemberben megjelent Juventus fő részvényese 63 százalékkal továbbra is a Fiatot birtokló Agnelli-család.

Otthon bezzeg sátorban lakik

Moamer el-Kadhafi
Moamer el-Kadhafi fő befektetési cége, az 1987-ben alapított Lybian Arab Foreign Investment Co. (Lafico) a Bloomberg adatai szerint jelenleg 8 milliárd dolláros portfóliót kezel.

Az ENSZ-szankciók 1999-es feloldása óta az Egyesült Államok kivételével bárhol befektethetnek, de a szankciók idején is csak a pénz 10 százalékát helyezték ki Afrikában és az arab országokban.

Bank, ingatlanok, autógyár

A legtöbb pénzt Olaszországban fektették be. A Lafico 5 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik például a negyedik legnagyobb olasz bankban, a Banca di Roma SpA.-ban, de egy a nyolcvanas évek közepén övé volt a Fiat 14 százaléka is.

A kapitalizmus egyik leghevesebb jelenkori bírálója körülbelül 1 milliárd dollárt forgatott be a brit ingatlanszektorba. A Lafico kisebbségi részesedéssel rendelkezik 45 ország 72 vállalatában, továbbá több mint 100 bankban a New Yorktól Hongkongig.

Kijátszotta a magyar kártyát

Kadhafi cége közvetve magyar érdekeltséggel is rendelkezik, ugyanis a befektetési zászlóshajó 48 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a máltai Corinthia Palace Hotel társaságban, mely összesen 18 szállodát üzemeltet Csehországban, Magyarországon, Máltán, Portugáliában, Tunéziában és Törökországban.

Az ezredes-befektető egyik kedvenc partnere a szaúdi milliárdos Alwaleed bin Talal herceg, akivel közösen építenek szállodát Tripoliban, s akinek Middle East Hotels nevű részvénytársaságában Kadhafi tavaly 22 millió dollárért 13 százalékos részesedést vásárolt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!