Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kadhafié a Juventus egy része

2002.05.14. 13:24
Növelte részesedését az olasz bajnok Juventus focicsapatában a kommunista-profétikus líbiai diktátor, Moamer el-Kadhafi ezredes. Az arab despota így az egyik legnagyobb egyéni tulajdonos a tőzsdei cégben. Kadhafi befektetési portfoliója becslések szerint 8 milliárd dollárra rúg, ennek oroszlánrészét az általa "hivatalosan" gyűlölt nyugati kapitalista gazdaságokban fektette be.
Kadhafi befektetési társasága, a Lafico január elején 22.9 millió euróért 6.4 millió darabot vásárolt az olasz egyesület értékpapírjaiból, s így 5.31 százaléknyi tulajdonrésszel rendelkezett. Ez emelkedett most 7.5 százalékra. A tőzsdén decemberben megjelent Juventus fő részvényese 63 százalékkal továbbra is a Fiatot birtokló Agnelli-család.

Otthon bezzeg sátorban lakik

Moamer el-Kadhafi
Moamer el-Kadhafi fő befektetési cége, az 1987-ben alapított Lybian Arab Foreign Investment Co. (Lafico) a Bloomberg adatai szerint jelenleg 8 milliárd dolláros portfóliót kezel.

Az ENSZ-szankciók 1999-es feloldása óta az Egyesült Államok kivételével bárhol befektethetnek, de a szankciók idején is csak a pénz 10 százalékát helyezték ki Afrikában és az arab országokban.

Bank, ingatlanok, autógyár

A legtöbb pénzt Olaszországban fektették be. A Lafico 5 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik például a negyedik legnagyobb olasz bankban, a Banca di Roma SpA.-ban, de egy a nyolcvanas évek közepén övé volt a Fiat 14 százaléka is.

A kapitalizmus egyik leghevesebb jelenkori bírálója körülbelül 1 milliárd dollárt forgatott be a brit ingatlanszektorba. A Lafico kisebbségi részesedéssel rendelkezik 45 ország 72 vállalatában, továbbá több mint 100 bankban a New Yorktól Hongkongig.

Kijátszotta a magyar kártyát

Kadhafi cége közvetve magyar érdekeltséggel is rendelkezik, ugyanis a befektetési zászlóshajó 48 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a máltai Corinthia Palace Hotel társaságban, mely összesen 18 szállodát üzemeltet Csehországban, Magyarországon, Máltán, Portugáliában, Tunéziában és Törökországban.

Az ezredes-befektető egyik kedvenc partnere a szaúdi milliárdos Alwaleed bin Talal herceg, akivel közösen építenek szállodát Tripoliban, s akinek Middle East Hotels nevű részvénytársaságában Kadhafi tavaly 22 millió dollárért 13 százalékos részesedést vásárolt.