Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Az EU az élelmiszer-összetevők részletesebb feltüntetését tervezi

2002.06.17. 14:54
Az Európai Parlament (EP) szinte egyhangúlag jóváhagyta azt a brüsszeli javaslatot, miszerint a jövőben a 25 százaléknál kisebb arányban szereplő alapanyagok összetevőit is fel kell tüntetni az élelmiszerek címkéin. Az Európai Bizottság által benyújtott javaslatról még a tagállamok minisztereinek is dönteniük kell.
A Bizottság javaslata az úgynevezett 25 százalékos szabály megszüntetését irányozza elő. A több mint 20 éves rendelkezés szerint az élelmiszerek kevesebb mint 25 százalékát kitevő alapanyagok összetevőit nem kell feltüntetni a termékek címkéin.

A szabály megváltozatását az indokolja, hogy az elmúlt években az élelmiszerbiztonság és az élelmiszerallergiák kérdése a középpontba került - írja az EUobserver.com.

Fűszer igen, sajt nem

A Bizottságnak az euróképviselők által most elfogadott javaslata az adalékanyagokra nem vonatkozik. A 25 százalékos szabály megszüntetése alól azok az alapanyagok is mentesülnek, amelyekre már más uniós szabályok lettek kidolgozva: mint például a dzsemek és a csokoládék. Az utóbbiaknál az 5 százaléknál kisebb előfordulási aránynál nem kell feltüntetni az összetevőket, és ez lesz a helyzet a jövőben a mustároknál és a szószoknál is. Kivételt élveznek a fűszerkeverékek is, ahol a 2 százalékos küszöböt javasol a tervezet. Vannak olyan termékek (például a tej, sajt) is, amelyeknél a Bizottság továbbra sem követeli meg az alapanyagok feltüntetését.

Az EP 517 igen, 1 tartózkodó és 9 nem szavazat mellett fogadta el a Bizottság javaslatát, amelyről a tagállamok miniszterei várhatóan novemberre készítik el közös álláspontjukat.