Viola
-6 °C
-2 °C

Kalasnyikovot elszomorítja, hogy találmányával ölnek

2002.07.30. 11:21
Százmillió eladott példány ellenére nem tette gazdaggá kifejlesztőjét a gépkarabély. Kalasnyikovot legfrissebb nyilatkozata szerint elszomorítja, hogy terroristák is használják találmányát.
Hiába lett a világ legnépszerűbb kézifegyvere, amelyből 1947-es kifejlesztése óta több mint 100 millió példányt adtak el, feltalálója nem kapott érte semmit a szovjet államtól.

Kezdetben egyszerű

Mihail Tyimofejevics Kalasnyikov
Mihail Tyimofejevics Kalasnyikov, aki az Index fegyverszakértőjének felejthetetlen megfogalmazásában "kezdetben egyszerű paraszt volt", a második világháborúban szerzett kézsérülése után vágott bele - hivatalos előképzettség nélkül - egy könnyen kezelhető automata fegyver megtervezésébe. Az első hatásbemutató után felettesei műszaki iskolára küldték és 1946-ra el is készült a prototípus, ami a háború szempontjából már mindegy volt, ám a későbbi évtizedekben felejthetetlen sebhelyeket hagyott szinte az összes fejlődő ország lakóinak testén.

Megdöbbentő visszaélés a gépkarabéllyal

A most 82 éves mester Németországban azt nyilatkozta, hogy büszke a találmányára, de szomorú, hogy terroristák használják. Az Index a maga részéről mindent megtenne a gépkarabélyok békés célú felhasználásáért, de egyelőre nincs ötletünk.

Inkább a hobbikert

"Bárcsak olyan dolgot találtam volna fel, amelyet az emberek használni tudnak és megkönnyíti a földművelők munkáját - például egy fűnyírót" - kesergett az agg fegyvertervező a Bild című bulvárlap riporterének. A magyar belpolitika kedvelőiként szemünk előtt megjelentek a szalagcímek a horvát fűnyíróbotrányba keveredett Jeszenszky külügyminiszterről.

AK-47

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!