Bernát, Felícia
EUR 384,66 Ft
USD 364,42 Ft
8 °C
30 °C

Kalifornia a teljes csőd szélén

2008.08.04. 07:22
Kaliforniában több mint 22 ezer közalkalmazott elbocsátásával és további kétszázezer fő bérének a csökkentésével kívánja felszámolni a költségvetési válságot Arnold Schwarzenegger kormányzó.

Az USA legnépesebb szövetségi államában az államháztartási deficit meghaladja a 15 milliárd dollárt, és a helyi törvényhozók már azért küzdenek, hogy sürgősen megtalálják a mindenki számára elfogadható megoldást az államcsőd elkerülésére.

A BBC szerint az elbocsátásokkal és a bércsökkentéssel havonta 100 millió dollárral mérsékelnék a kiadásokat Kaliforniában, ugyanakkor egyelőre nincs elfogadott költségvetése az USA egyik leggazdagabb államának. Nem csak Kaliforniában fordult azonban válságosra a helyzet. David Paterson, New York kormányzója az AP értesülése szerint ugyancsak létszámstopra és a világhírű Brooklyn híd lízingbe adására készül, hogy csökkentse a 5,2 milliárd dolláros hiányt.

A legkritikusabb helyzetben a jelzáloghitel-válság által leginkább érintett államok vannak: a deficit Nevadában elérte a teljes büdzsé 21 százalékát. Arizonában 19, Alabamában, Marylandben és Rhode Islanden 12–14 százalék között van ez a mutató. A pangás és az ingatlanpiaci válság következtében már legalább harminc állam birkózik a kaliforniaihoz hasonló gondokkal. A növekvő kiadások és a csökkenő bevételek miatt az idén együttesen akár a 40 milliárd dollárt is elérheti a deficitjük, ez több mint háromszorosa az előző évi hiánynak.

A hetvenes évek óta nem volt ilyen nehéz helyzetben az amerikai gazdaság, ráadásul félő, hogy a legrosszabb még csak ezután következik – jósolják a közgazdászok. A 2008-as adók befizetésekor várhatóan még kevesebb pénz folyik be az államkasszába. New York kormányzója például némely adónál 97 százalékos visszaesésre számít. Schwarzeneggert ugyanakkor máris bírálják ellenfelei és hívei is drasztikus – és törvénytelennek minősített – döntése miatt. Valójában csak rossznál roszszabb megoldások – adóemelés, elbocsátások, a tartalékok felélése, hitelfelvétel – között választhatnak az érintett államok politikusai.

Kaliforniában a 15 százalékos hiány lefaragására a kiadáscsökkentés és 8,2 milliárd dolláros pluszadóbevétel kombinációját javasolják a demokraták, ám ezt a hatalmon lévő republikánusok ellenzik. A legtöbb érintett államban egyelőre sikerült elkerülni az adóemelést. Részben kiadáscsökkentéssel, részben a nehéz időkre félretett tartalékok „bevetésével” és hitelfelvétellel igyekeznek elérni a deficitmérséklést. Minnesota 500, Massachusetts 310 millió dollárt használt fel eddig tartalékalapjából. Az idén csak néhány, természeti erőforrásban gazdag állam – főleg Alaszka és a középnyugati államok – tudja megspórolni ezeket a nehéz döntéseket.

Az elemzők arra számítanak, hogy a bevételek további csökkenésével már a közeljövőben több államban újabb „megszorítási intézkedésekre” lesz szükség. Don Boyd, a Rockefeller Intézet kutatója szerint a jövő évben várható a jövedelemvesztés második hulláma, amikor az egyes emberek és az üzleti világ szereplői tőzsdei veszteségeik miatt kevesebb adót fizetnek be a közös kasszába. Úgy véli, akkor még több létszámstop és elbocsátás várható az Egyesült Államokban.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek