Piroska
-2 °C
5 °C

Húszmilliárdos kötvénykibocsátásra készül Kalifornia

2003.11.12. 12:46
Kalifornia állam húszmilliárd dolláros kötvénykibocsátással próbálná fedezni költségvetési hiányát, illetve lejáró adósságait, közölte a BBC.
Arnold Schwarzenegger tanácsadói több változatot is vizsgálnak, de elképzelhető, hogy jövő márciusban népszavazás dönt a kötvénykibocsátásról. A részletekről egyelőre semmit sem tudni, csak annyi bizonyos, hogy a kibocsátás ötven százalékkal növelné az állam adósságállományát.

Elemzők szerint a lépés veszélyes lehet, ha a kormányzó stábja nem találja ki, hogyan lehet hosszútávon egyensúlyba hozni a költségvetést. A módszer ugyanakkor lehetővé teszi, hogy Schwarzeneggernek ne kelljen drasztikusan emelnie az adókat vagy csökkentenie a kiadásokat.

Megígérte

Schwarzenegger választási kampányában megígérte, hogy nem emel adót, sőt közölte, amint hivatalba lép, első dolga lesz az autók regisztrációs díjának tervezett megtriplázását visszavonni, ezzel azonban becslések szerint újabb 4,2 milliárd dollártól esik el az állam. A költségvetési tervet január 10-ig kell benyújtani.

38 milliárdos hiány

A harmincnégymilliós állam 1,3 billió dolláros gazdasága az ötödik legnagyobb lenne, ha Kalifornia független állam lenne. A munkanélküliség 6,7 százalékos (az amerikai átlag 6,4 százalék). A 2003-as költségvetés hiánya 38 milliárd dollárra rúgott.