Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Schwarzenegger első nagy sikere kormányzóként

2003.12.13. 13:04
Arnold Scwarzenegger kaliforniai kormányzó a hét végén elérte e minőségében első nagy sikerét: aláírta az általa kezdeményezett törvényt a súlyos hiányokkal küzdő kaliforniai költségvetés kiegyensúlyozására. A tervet 15 milliárd dolláros kötvénykibocsátás támogatja, amelyet márciusban népszavazásra bocsátanak.
Kalifornia szövetségi állam törvényhozása egy héttel ezelőtt még elutasította a törvényjavaslatot, de azóta Schwarzeneggernek és munkatársainak sikerült kétpárti kompromisszumot elérniük az ügyben. A kormányzó, a republikánus párti kisebbség követelésére, kénytelen volt egy-két megtakarítási elképzeléséről lemondani.

Nem költhetnek többet a bevételnél

Eredeti javaslatát, hogy a kiadásoknak a bevételektől független, rögzített korlátjuk legyen, amely csak az infláció és a lakosság számának alakulásától függően változhat, a demokrata párti többség sem támogatta.

Törvénybe iktatták, hogy a 15 milliárd dolláros kötvényen kívül más hitelfelvétel nem lehetséges a folyó kiadások fedezésére, és ezentúl egyetlen évben sem lehet többet költeni a bevételnél. A 2006/07-es költségvetési évtől kezdve a bevételek egy százalékát vésztartalékba kell helyezni, és a megtakarítást minden évben növelni kell mindaddig, amíg a vésztartalékalap el nem éri a nyolcmilliárd dollárt. A 15 milliárdos kötvény lejárata kilenc év lesz, és a fogyasztási adó egynegyed százalékéból törlesztik.

Boldog kormányzó vagyok - üdvözölte az eredményt szombaton Scwarzenegger. Kaliforniában még jövőre is 17,8 milliárd dolláros költségvetési deficit várható, és az egy hónapja hivatalba lépett kormányzó adóemelés és a lakásépítési, továbbá iskoláztatási támogatások leépítése nélkül ígérte a költségvetés kiegyensúlyozását középtávon.