Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem emelt kamatot az EKB

2004.07.01. 15:27
Az Európai Központi Bank (EKB) a csütörtöki kamatdöntésével változatlanul, 2,00 százalékon hagyta az irányadó, kéthetes refinanszírozási kamatminimumát. Az európai gazdaság kilátásai tovább romlottak.
A csütörtöki döntés előtt az elemzők egyetértettek abban, hogy az EKB egyelőre nem követheti a Fed példáját, amely szerdán negyed százalékponttal emelte, 1,25 százalékra, a tavaly júniusi utolsó, ugyancsak negyed százalékpontos csökkentés óta érvényes, 1 százalékos, 1958 óta legalacsonyabb irányadó napikamatát, sem pedig a brit központi bank példáját, amely tavaly november óta már négyszer emelte, egyenként negyed százalékponttal, a kéthetes repót, és most 4,50 százaléknál tart. Az euróövezettel ellentétben ugyanis mind az Egyesült Államokban, mind Nagy-Britanniában elég erős a gazdasági növekedés, és ezt főleg a túlfűtöttnek tartott lakossági fogyasztás és a magánhitelezés táplálja, aminek inflációs hatásától tartanak az ottani központi bankok.

Romló kilátások

Az EKB-nak azonban meg kellett gondolnia, hogy az euróövezetben a fellendülés egyelőre szerény, messze a leggyengébb a nagy gazdasági erőközpontok közül, és a kilátások még romlottak is az utóbbi időben. Az első negyedévben az euróövezeti GDP 0,6 százalékkal haladta meg az előző negyedét a tavalyi utolsó negyedévi 0,4 százalékos növekedés után, az egy évvel korábbi negyedhez viszonyítva pedig 1,3 százalékra gyorsult a gazdasági növekedés a tavalyi utolsó negyed 0,7 százalékáról. Ám a legfrissebb adatok nem biztatók: áprilisban az új ipari megrendelések 1,8 százalékkal gyarapodtak, csak annyival mint márciusban, illetve tizenkét hónapra számítva a növekedés 6,0 százalékra esett vissza a márciusi 12,7 százalékról, miután áprilisban az ipari termelés növekedése havi 0,2 százalékra csökkent a márciusi 0,3 százalékról, illetve tizenkét hónapra 1,7 százalékra a márciusi 1,8 százalékos többlet helyett. Miközben az euróövezetben nagyrészt hiányzik a GDP táplálói közül a lakossági fogyasztás, az újabb jelek arra vallanak, hogy a növekvő export sem képes teljesen ellensúlyozni ezt a hiányt.

Az euróövezeti feldolgozóipar Reuters kezelte beszerzőimenedzser-mutatója, amelyet röviddel a kamatdöntés előtt hoztak nyilvánosságra csütörtökön, 54,4 pont júniusról. Tizedik hónapja jelezte ugyan a teljesítmény növekedését, de a növekedés lassult májushoz képest, amikor 54,7 pont volt a mutató, a leggyorsabb teljesítménynövekedést jelezve 2000. október óta.

Rosszabb a vállalkozói közérzet

A további kilátásokra nézve: az euróövezetben enyhén rosszabbodott a vállalkozói közérzet júniusban. Az Európai Bizottság szerdán közölt felmérése szerint az átfogó gazdasági bizalmi mutató 99,8 pontra esett a májusi - módosított - 100,1 pontról az euróövezetben, azaz ismét csak a kisebbség bízik a fellendülésben, tapasztalatai alapján. Főként a szolgáltatásokban volt más ágazatokhoz képest erőteljesebb a hangulatromlás - ez az ágazat adja az euróövezeti GDP mintegy 60 százalékát. Igaz, a szűkebb üzleti klíma mutatója 0,43 pontra ugrott fel a májusi 0,29 pontról, de ezt csak az export korábbi megítélése emelte.

Stagnál a munkanélküliség

A fogyasztás szempontjából nem volt biztató az EU statisztikai hivatalának csütörtöki közleménye sem arról, hogy az euróövezetben a munkanélküliség májusban 9,0 százalékos maradt, csakúgy, mint áprilisban, miután november óta 8,9 százalékon stagnált - vagyis, bármekkora is a gazdasági növekedés, ennek, az átlag szintjén, semmi nyoma a foglalkoztatásban, következésképp a lakossági fogyasztás sem bővülhet számottevően a belátható jövőben.

Nem is sürgette kamatemelésre az EKB-t kamatpolitikájának meghatározó eleme, az árstabilitás helyzete sem. A kamatdöntés előtt, szerdán kiadott legfrissebb hivatalos becslés szerint az euróövezetben a fogyasztóiár-infláció júniusban 2,4 százalékra csökkent tizenkét hónapra számolva a májusi 2,5 százalékról, a június eleji olajárcsúcs elmúltával. Két hete az EKB elnöke, Jean-Claude Trichet maga erősítette meg, hogy a bank továbbra is 2 százalék - vagyis az EKB célszáma - alatti inflációra számít már rövid távon, ha a bérmegállapodások mérsékeltek lesznek. Áprilisban az infláció 2,0 százalékos volt tizenkét hónapra, márciusban 1,7 százalékos, februárban 1,6 százalékos.