Bernadett
-2 °C
4 °C

Kamatemelések világszerte

2006.11.20. 08:08
A világ összkibocsátásának 85 százalékát jegyző G-20 közleménye szerint a világgazdaság növekedési kilátásai összességében kedvezőek, és épp ez a gazdasági erő teszi lehetővé, hogy a jegybankok a helyes irányba vigyék a monetáris politikát.

A világgazdasági növekedés lassulása ellenére is további kamatemelésre kényszerülnek a központi bankok az infláció kordában tartása érdekében - ez a vélemény alakult ki a világ húsz legnagyobb gazdaságát tömörítő G-20 országcsoport jegybankelnökeinek hétvégi találkozóján. A melbourne-i összejövetelen részt vett Ben Bernanke, a Fed elnöke, Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (ECB) elnöke és Fukui Tosihiko, a Bank of Japan (BoJ) kormányzója is.

A szakértők szerint az inflációs nyomás a magas alapanyag-, illetve olajárakon túl mindenek előtt abból adódik, hogy az utóbbi három évtized leggyorsabb gazdasági növekedését hozó utóbbi néhány esztendő miatt a munkavállalók ambiciózus bérkövetelésekkel álltak elő, a vállalatok pedig emelték áraikat. Az IMF becslése szerint az idén várhatóan 5,1, jövőre 4,9 százalékkal bővül a globális bruttó hazai termék (GDP). A világ összkibocsátásának 85 százalékát jegyző G-20 közleménye szerint a világgazdaság növekedési kilátásai összességében kedvezőek, és épp ez a gazdasági erő teszi lehetővé, hogy a jegybankok a helyes irányba vigyék a monetáris politikát.

Számítottak rá

A piacot nem lepte meg a melbourne-i nyilatkozat, több vezető jegybankár ugyanis már korábban is hasonlóan vélekedett. A hét végén a Fed több vezetője, így William Poole és Michael Moskow is úgy nyilatkozott, hogy a kifejezetten jó októberi inflációs adatok ellenére is hiba lenne az infláció elleni harc végéről beszélni a világ vezető gazdaságában. Lucas Papademos, az ECB alelnöke és Klaus Liebscher, a kormányzótanács tagja pénteken ugyancsak leszögezte, hogy a bank tovább emeli a kamatokat, ha ezt az inflációs kockázat indokolja.